10 februari 2023

Beperking van aansprakelijkheid in het nieuwe verbintenissenrecht

In onze eerdere blogberichten over het nieuwe verbintenissenrecht kon u al kennis maken met een aantal van de belangrijkste nieuwigheden die de wetgever heeft voorzien in Boek 5 van het nieuw Burgerlijk Wetboek. Dit boek trad in werking op 1 januari 2023.

In deze blog behandelen wij het leerstuk van het bevrijdingsbeding (art. 5.89 BW).

Bevrijdingsbeding: mogelijkheden en grenzen

Een contractuele aansprakelijkheidsregeling

Het Belgische aansprakelijkheidsrecht is van aanvullend recht. Bijgevolg kunnen partijen in hun overeenkomst een afwijkende aansprakelijkheidsregeling overeenkomen.

Met een bevrijdingsbeding of exoneratiebeding kunnen partijen hun contractuele en/of buitencontractuele aansprakelijkheid beperken of uitsluiten. Het nieuwe Burgerlijk Wetboek kent aan het bevrijdingsbeding een uitgebreide wettelijke regeling toe.

Boek 5 BW bevestigt voor een stuk de huidige rechtspraak en rechtsleer, maar voert ook enkele vernieuwingen door.

In dit blogbericht wordt enkel gefocust op de algemene regeling uit boek 5 BW. Evenwel moet ook rekening worden gehouden met allerlei bijzondere wetten (bijvoorbeeld in consumentenzaken), die vaak een strengere regeling inhouden.

Bevestiging bestaande rechtspraak en rechtsleer

Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat een bevrijdingsbeding dat het contact zou uithollen voor niet-geschreven wordt gehouden (artikel 5.89, §1, vierde lid BW). Dit is de weerslag van vaste rechtspraak en rechtsleer. Een bevrijdingsbeding kan niet geldig zijn wanneer zij iedere betekenis ontneemt aan de aard van het contract.

Ook op andere punten houdt het nieuwe boek 5 BW een verankering in van de heersende rechtspraak en rechtsleer.

Zo is het niet mogelijk om met een bevrijdingsbeding de aansprakelijkheid uit te sluiten voor een eigen opzettelijke fout (artikel 5.89, §1, derde lid, 1° BW). Men kan immers uit een eigen fout nooit voordeel halen. Het blijft echter onduidelijk wat onder opzettelijke fout moet worden begrepen. Volstaat het dat men de gedraging wetens en willens heeft gesteld of is vereist dat men schade wou teweeg brengen aan de contractpartner? Boek 5 Burgerlijk Wetboek geeft geen antwoord op dit vraagstuk. De meerderheid van de rechtsleer neemt alleszins aan dat een opzettelijke fout niet hoeft in te houden dat men de schadelijke gevolgen heeft gewild.

Wat wel vaststaat is dat een opzettelijke fout niet gelijk kan worden gesteld met een ‘zware fout’. Ook over de invulling van dit begrip bestaat er onenigheid. Kenmerkend voor een zware fout is in elk geval haar ernstig karakter en het feit dat zij zonder intentioneel element werd begaan. Het is wel mogelijk om zich te exonereren voor een zware fout die men zelf of via een hulppersoon begaat. Dit wordt nu ook bevestigd in artikel 5.89, §1, tweede lid BW.

Introductie nieuwe principes

Op bepaalde vlakken gaat het Burgerlijk Wetboek verder dan wat tot nu toe werd aangenomen in de rechtspraak.

Het is bijvoorbeeld niet langer mogelijk om zich te bevrijden van aansprakelijkheid voor opzettelijke fouten van hulppersonen. Onder het oude recht was dit wel mogelijk, op basis van een principearrest van het Hof van Cassatie van 25 september 1959.

Het voornoemde arrest leidde evenwel tot veel kritiek in de rechtsleer. Ten eerste zou dit niet stroken met de vertegenwoordigingsgedachte, waarbij aangestelde en aansteller als één economische eenheid moeten worden beschouwd. Exoneratie voor een opzettelijke fout van een hulppersoon komt volgens deze visie de facto neer op een eigen opzettelijke fout, wat niet toegelaten is. Ten tweede komt de schuldeiser daardoor in de kou te staan. Hij kan immers noch de schuldenaar aanspreken (vanwege de exoneratie), noch de hulppersoon (die geniet van een quasi-immuniteit).

De wetgever was niet ongevoelig voor die kritiek en heeft nu een strenger standpunt ingenomen: exoneratie voor opzettelijke fouten van hulppersonen is niet mogelijk.

Ook voor fouten die het leven of de fysieke integriteit van een persoon aantasten, kan men zich thans niet meer exonereren. De idee hierachter is dat schade ten gevolge van een lichamelijk letsel of overlijden steeds vergoed moet kunnen worden.

Bescherming voor de hulppersoon

Ten slotte heeft de wetgever voorzien in een bijzondere bescherming voor de hulppersoon, los van de reeds bestaande wettelijke en jurisprudentiële beschermingsmechanismen. Een hulppersoon van de schuldenaar kan immers het bevrijdingsbeding dat is ingelast in het hoofdcontract inroepen tegen de hoofdschuldeiser (artikel 5.89, §2 BW).

Conclusie

De wetgeving in boek 5 BW inzake het bevrijdingsbeding is grotendeels een codificatie van de bestaande rechtspraak en rechtsleer.

Anderzijds houdt boek 5 BW onmiskenbaar een duidelijke verstrenging in van de mogelijkheden om zich te bevrijden van zijn aansprakelijkheid. In het nieuwe recht zal men zich namelijk niet meer kunnen bevrijden voor opzettelijke fouten van hulppersonen of voor fouten die het leven of de fysieke integriteit van een persoon aantasten.

Heeft u nog vragen over deze nieuwe wetgeving? Neem dan zeker contact op met onze specialisten verbintenissenrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren.

Robin Madereel, Geert de Hoon en Ilse De Geyter

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht