Door:

27 oktober 2022

Categorieën: Sociaal recht

Bescherming tegen represailles bij geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk

Een werknemer die intern een verzoek tot formele psychosociale interventie heeft ingediend, extern een klacht heeft neergelegd, of een rechtsvordering heeft ingesteld wegens geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk of die hiervan getuige is geweest, is beschermd tegen represailles door de werkgever. De werkgever mag de arbeidsovereenkomst desgevallend niet beëindigen, noch de arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen, behalve om redenen vreemd aan de klacht of de rechtsvordering.

Hieronder leest u wat deze bescherming tegen represailles precies inhoudt, welke maatregelen genomen kunnen worden door werknemers en welke gevolgen dit heeft voor werkgevers.

Wie is beschermd?

De regeling in de Welzijnswet maakt een onderscheid tussen een informele fase (bemiddelingsfase) en een formele fase. Bij de informele fase richt de werknemer een verzoek tot informele psychosociale interventie bij de vertrouwenspersoon of de preventieadviseur psychosociale aspecten. Bij de formele fase gaat het over een verzoek tot formele psychosociale interventie bij de preventieadviseur psychosociale aspecten waarbij aan de werkgever wordt gevraagd om maatregelen te nemen die een oplossing bieden voor de problematiek. De bescherming tegen represailles geldt slechts in het kader van de formele fase.

Volgende werknemers zijn beschermd tegen represailles:

  • Werknemers die op het vlak van de onderneming, overeenkomstig  de geldende procedures, een verzoek tot formele psychosociale interventie hebben ingediend voor feiten van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk;
  • Werknemers die een externe klacht hebben neergelegd bij de Dienst Toezicht op het Welzijn op het werk;
  • Een externe klacht hebben ingediend bij de politie, het openbaar ministerie of de onderzoeksrechter;
  • Werknemers die een rechtsvordering hebben ingesteld wegens geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk;
  • Werknemers die optreden als getuige in de interne of externe procedure.

De eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden is niet beperkt tot de essentiële arbeidsvoorwaarden. Iedere wijziging druist desgevallend in tegen de de voornoemde regelgeving.

Duur van de beschermingsperiode

De bescherming vangt aan vanaf het moment dat het verzoek tot formele psychosociale interventie werd ingediend (en de preventieadviseur psychosociale aspecten het verzoek heeft aanvaard), vanaf het moment van ontvangst van de externe klacht, vanaf het moment dat de getuigenverklaring werd afgelegd of vanaf de aanvang van de rechtsprocedure. Wanneer de werknemer voor de rechtbank dient te getuigen, begint de bescherming te lopen vanaf de dagvaarding. De getuige brengt de werkgever hiervan zelf op de hoogte.

In alle andere gevallen is het de persoon die het verzoek of de klacht ontvangt die de werkgever daarvan zo snel mogelijk in kennis dient te stellen.

De beschermingsperiode eindigt 12 maanden na:

  • De ontvangst van het verzoek tot formele interventie door de preventieadviseur psychosociale aspecten (op voorwaarde van aanvaarding van het verzoek);
  • De ontvangst van de externe klacht of;
  • Het afleggen van een getuigenverklaring

In het kader van een rechtsvordering eindigt de beschermingsperiode 3 maanden nadat het vonnis werd geveld. 

Inhoud van de bescherming tegen represailles

De inhoud van de bescherming tegen represailles is tweeledig. De werkgever mag de arbeidsovereenkomst van de beschermde werknemer niet beëindigen, behalve om redenen die vreemd zijn aan het verzoek, de klacht, de rechtsvordering of de getuigenverklaring,  noch de arbeidsvoorwaarden van de beschermde werknemer eenzijdig wijzigen. Deze eenzijdige wijzigingen worden door de rechtspraak en de parlementaire voorbereiding ook wel nadelige maatregelen genoemd. 

Ontslag of wijziging vreemd aan het verzoek, de klacht, de rechtsvordering of de getuigenverklaring

Voornoemde categorieën van werknemers kunnen niet rechtsgeldig worden ontslagen, behalve om redenen die vreemd zijn aan het verzoek tot formele psychosociale interventie voor feiten van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk, de klacht, de rechtsvordering of de getuigenverklaring.

Daarnaast mag de werkgever, tijdens het bestaan van de arbeidsverhoudingen, ten opzichte van de beschermde werknemers, geen nadelige maatregelen treffen die verband houden met het verzoek, de klacht, de rechtsvordering of de getuigenverklaring. De werkgever mag immers de arbeidsvoorwaarden niet eenzijdig wijzigen binnen de beschermingsperiode.  

Op basis van de parlementaire voorbereiding van de voornoemde regelgeving worden o.m. de volgende situaties geacht een nadelige maatregel te zijn ten aanzien van de werknemer:

  • Na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst weigeren om aan mogelijke toekomstige werkgevers een aanbevelingsbrief over de voormalige werknemer te bezorgen;
  • De weigering om de arbeidsovereenkomst voor een bepaalde duur te verlengen met als enige reden dat de werknemer een getuigenis heeft afgelegd of een verzoek wegens pesterijen op het werk heeft neergelegd;
  • Het intrekken van het mandaat van de algemeen directeur van een scholengroep die als vast benoemd personeelslid niet is ontslagen.

Bewijslast

Wanneer de werkgever binnen de periode van de ontslagbescherming toch overgaat tot ontslag van de beschermde werknemer, rust de bewijslast van de redenen en rechtvaardiging voor het beëindigen van de arbeidsverhouding of voor het treffen van een nadelige maatregel bij de werkgever. Het is derhalve niet aan de werknemer om aan te tonen dat het ontslag indruist tegen de voornoemde regelgeving wanneer dit plaatsvindt binnen de periode van de ontslagbescherming. Door het principe van de zogenaamde ‘omkering van de bewijslast’ overeenkomstig artikel 32tredecies, §2 van de Welzijnswet, wordt de bewijslast in essentie verschoven van de werknemer naar de werkgever.

Mogelijkheden voor de werknemer

Wanneer de werkgever de arbeidsverhouding beëindigt of de arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigt, kan de werknemer, of de werknemersorganisatie waarbij hij is aangesloten, verzoeken hem opnieuw in de onderneming op te nemen onder de voorwaarden die bestonden voor de beëindiging of de wijziging van de arbeidsvoorwaarden. In dat laatste geval verzoekt de werknemer zodoende herstel van de arbeidsvoorwaarden.

Dit verzoek moet per aangetekende brief gebeuren binnen dertig dagen volgend op de datum van de kennisgeving van de opzegging, van de beëindiging zonder opzegging of van de eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden. De werkgever moet zich binnen dertig dagen volgend op de kennisgeving van de brief over het verzoek uitspreken.

Sancties voor de werkgever

De Welzijnswet schrijft voor dat wanneer de werkgever, na het ontslagen van een beschermde werknemer, het verzoek tot re-integratie of herstel van de arbeidsvoorwaarden niet inwilligt en de rechter geoordeeld heeft dat het ontslag of de eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden indruist tegen de voornoemde regelgeving, alsook wanneer de werknemer geen voornoemd verzoek heeft ingediend en de rechter geoordeeld heeft dat het ontslag of de eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden indruist tegen de regelgeving, de werkgever verplicht is om een vergoeding te betalen, naar keuze van de werknemer, gelijk aan:

  • Hetzij een forfaitair bedrag dat overeenstemt met het brutoloon voor 6 maanden;
  • Hetzij aan de werkelijk door de werknemer geleden schade.

In dit laatste geval dient de werknemer de omvang van deze schade aan te tonen.

Wanneer de werkgever het verzoek van de werknemer voor wederindienstneming of hem zijn functie onder de voorwaarden die bestonden laat uitoefenen, weigert, moet de werkgever het gederfde loon betalen alsmede de werkgevers-en werknemersbijdragen op dat loon storten.

Op de beschermingsvergoeding zijn geen socialezekerheidsbijdragen verschuldigd.

Ten slotte kan de beschermingsvergoeding gecumuleerd worden met andere vergoedingen, zoals bv. een vergoeding wegens rechtsmisbruik, op voorwaarde dat deze vergoeding een andere schade vergoedt.

Heeft u verdere vragen over de bescherming tegen represailles bij geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk, of andere arbeidsrechtelijke vragen? Neem dan zeker contact op met onze specialisten arbeids- en sociaal recht zodat wij u op maat kunnen adviseren.

Jana Kern & Valeria Simonian

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht