Door:

28 september 2022

De ontslagbescherming van de preventieadviseur

De preventieadviseur staat de werkgever en zijn werknemers bij om de regelgeving inzake welzijn op het werk toe te passen en heeft een belangrijke adviserende functie die hij in volledige onafhankelijkheid vervult. Kan de preventieadviseur met zijn bijzonder statuut dan ook zonder meer worden ontslagen? In deze blog formuleren we een antwoord op deze vraag.

Wat is een preventieadviseur?

Artikel 2 van de wet van 20 december 2002 betreffende de bescherming van de preventieadviseurs verduidelijkt wat we onder preventieadviseur moeten verstaan:

  • elke natuurlijke persoon, verbonden aan een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk, met wie de werkgever een arbeidsovereenkomst heeft gesloten of die verbonden is met de werkgever krachtens een statuut waarbij zijn rechtspositie eenzijdig is geregeld door de overheid en die daadwerkelijk tewerkgesteld wordt door de werkgever en die de in de Welzijnswet Werknemers bepaalde opdrachten vervult;
  • elke natuurlijke persoon die al dan niet krachtens een arbeidsovereenkomst verbonden is met een erkende externe dienst voor preventie en bescherming op het werk waarop de werkgever een beroep doet voor de uitvoering van de opdrachten bepaald in de Welzijnswet Werknemers.

Indien een werkgever minstens 1 werknemer in dienst heeft, is de werkgever verplicht een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk op te richten, waarbinnen minstens één werknemer aangesteld wordt als preventieadviseur. Als een onderneming minder dan 20 werknemers heeft, kan de functie van preventieadviseur vervuld worden door de werkgever zelf, maar kan dit even goed uitbesteed worden aan een externe dienst. Als een onderneming meer dan 20 werknemers telt, moet het een werknemer zijn die de functie van preventieadviseur vervult.

Ontslagbescherming van de preventieadviseur

De preventieadviseur van de interne dienst mag niet zomaar uit zijn functie worden ontzet of worden ontslagen. Een werkgever kan de overeenkomst met de preventieadviseur enkel beëindigen, een einde maken aan de statutaire tewerkstelling van de preventieadviseur of de preventieadviseur uit zijn functie verwijderen om redenen die vreemd zijn aan zijn onafhankelijkheid of om redenen waaruit blijkt dat de preventieadviseur niet bekwaam is om zijn opdrachten (als preventieadviseur) uit te oefenen.

In deze blog gaan wij nader in op de bescherming in geval van beëindiging van de overeenkomst. Aarzel niet om ons te contacteren indien u vragen zou hebben over de bescherming in geval van verwijdering uit de functie of in geval van een statutaire tewerkstelling.

De ontslagprocedure

Wanneer moet de procedure gevolgd worden en wanneer niet?

Wanneer de werkgever de arbeidsovereenkomst met de preventieadviseur wil beëindigen, moet een specifieke procedure worden gevolgd zoals bepaald in de wet van 20 december 2002 betreffende de bescherming van de preventieadviseurs, dewelke van openbare orde is.

In sommige gevallen moet de procedure niet gevolgd worden: bij een ontslag om dringende reden, in geval van sluiting van de onderneming, bij collectief ontslag, ingeval de preventieadviseur zelf de overeenkomst beëindigt en wanneer de termijn waarvoor de overeenkomst gesloten werd, verstrijkt.

Voornemen tot ontslag of functieverwijdering

De werkgever moet via een aangetekende brief de redenen voor de beëindiging van de overeenkomst, alsook het bewijs van deze redenen, meedelen aan de preventieadviseur zelf. Dit betreft aldus geen ontslaghandeling, maar een kennisgeving van het voornemen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Gelijktijdig moet de werkgever bij een aangetekende brief aan het bevoegde comité (Comité voor preventie en bescherming op het werk wanneer het een preventieadviseur van de interne dienst betreft) het akkoord vragen over de beëindiging. De werkgever bezorgt het bevoegd comité eveneens een afschrift van de aangetekende brief die werd verzonden aan de preventieadviseur.

Akkoord van het bevoegd comité

Als het bevoegd comité akkoord gaat, mag de werkgever de overeenkomst beëindigen (mits naleving van de bepalingen van de Arbeidsovereenkomstenwet). De preventieadviseur kan, wanneer hij niet akkoord gaat met deze beslissing, de bevoegde arbeidsrechtbank verzoeken om vast te stellen dat de redenen betreffende de onbekwaamheid niet bewezen zijn of dat er afbreuk is gedaan aan zijn onafhankelijkheid.

Geen akkoord van het bevoegd comité

Gaat het bevoegd comité niet akkoord of verleent het comité geen advies binnen een redelijke termijn, dan mag de werkgever niet overgaan tot het ontslag. Indien de werkgever de overeenkomst alsnog wenst te beëindigen, moet hij, voor hij de zaak bij de arbeidsrechtbank aanhangig maakt, zich wenden tot de bevoegde arbeidsinspecteur die zal trachten te bemiddelen tot een akkoord tussen het bevoegd comité en de werkgever. In deze fase kunnen twee situaties zich voordoen:

  • Als er een akkoord wordt bereikt, mag de werkgever overgaan tot beëindiging van de overeenkomst.
  • Als er geen akkoord wordt bereikt, verstrekt de arbeidsinspecteur een advies bij aangetekende brief aan de werkgever. De werkgever moet het bevoegd comité hier binnen een termijn van 30 dagen op de hoogte van brengen. Wenst de werkgever nog steeds de overeenkomst te beëindigen, dan moet hij zich wenden tot de arbeidsrechtbank.

In dit blogbericht gaan wij niet verder in op de gerechtelijke procedure voor de arbeidsrechtbank die desgevallend kan plaatsvinden.

Een niet onbelangrijk praktisch gegeven daarbij is evenwel dat de werkgever mag beslissen of de uitvoering van de overeenkomst geschorst wordt tijdens de gerechtelijke procedure, dit vanaf dagvaarding voor de arbeidsrechtbank. De preventieadviseur is vrij om gedurende deze eventuele schorsing een einde te maken aan zijn arbeidsovereenkomst zonder opzeggingstermijn of -vergoeding.

Onrechtmatige beëindiging

Wanneer de werkgever de overeenkomst met de preventieadviseur onrechtmatig heeft beëindigd, moet de werkgever een vergoeding gelijk aan twee of drie jaar actueel loon betalen aan de preventieadviseur (afhankelijk van een anciënniteit van respectievelijk minder of meer dan 15 jaar). Deze onrechtmatigheid kan bestaan hetzij uit de niet-naleving van de voorgeschreven procedures hetzij wanneer de beëindiging plaats heeft gevonden ondanks het oordeel van de arbeidsrechtbank dat de aangevoerde redenen m.b.t. de onbekwaamheid niet bewezen zijn hetzij wanner wel degelijk afbreuk is gedaan aan de onafhankelijkheid van de preventieadviseur.

Heeft u verdere vragen over de rol en positie van de preventieadviseur en zijn wettelijke ontslagbescherming? Aarzel niet om onze specialisten arbeids- en sociaal recht te contacteren.

Jana Kern & Thibault Van de Ryse

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht

Caro Gijsels

Caro Gijsels behaalde in 2024 de titel Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht, het gerechtelijk recht en het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht.

In september 2024 trad Caro toe tot de balie van Antwerpen en vervoegde ze zich als advocaat bij het team van Forum Advocaten. Binnen het kantoor legt ze zich vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht).

Caro Gijsels - Advocaat Social recht en arbeidsrecht