Door:

1 september 2022

Categorieën: Sociaal recht

Flexi-jobs in het onderwijs: een structurele oplossing?

Recent stelde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) voor om het systeem van flexi-jobs ook te hanteren in de zoektocht naar een oplossing voor het lerarentekort in het Vlaams onderwijs. Wat is een flexi-job nu juist weer en past dit statuut binnen een essentiële sector waar vaste benoemingen en tijdelijke aanstellingen van bepaalde en onbepaalde duur elkaar reeds onduidelijk kruisen? 

Wat zijn flexi-jobs?

In 2015 werd middels de Wet van 16 november 2015 houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken een nieuw type arbeidsovereenkomst ingesteld: de flexi-jobarbeidsovereenkomst. Dit gunstig systeem moet het mogelijk maken aan werknemers en sedert 2018 ook aan gepensioneerden om iets bij te verdienen zonder hiervoor sociale bijdragen of belastingen te betalen. Het ‘flexiloon’ dat de flexi-jobber ontvangt is in de praktijk dus een nettoloon, terwijl er wel sociale rechten (zoals pensioen) worden opgebouwd. Werknemers en gepensioneerden boven de 65 jaar kunnen zo onbeperkt bijverdienen, voor gepensioneerden jonger dan 65 jaar kan er een limiet gelden.

Om toch enig kader te bieden, wordt de flexi-jobovereenkomst steeds voor een bepaalde tijd of voor een duidelijk omschreven werk gesloten en wordt deze geregeld door de bepalingen van de Arbeidsovereenkomstenwet, met de nuance dat een flexi-job daarentegen wel mondeling gesloten kan worden. Voorafgaand dient evenwel steeds een raamovereenkomst te worden afgesloten tussen de werkgever en de werknemer waarin onder meer de identiteit van de partijen, een beknopte beschrijving van de functie en het basisloon dient te worden vermeld.

Voornamelijk binnen de horecasector wordt dit systeem frequent toegepast.

Wie kan flexi-jobben?

Een tewerkstelling aan de hand van een flexi-jobovereenkomst is mogelijk als de werknemer bij een andere werkgever reeds een 4/5 tewerkstelling (80%) heeft of wanneer de betrokken persoon gepensioneerd is.

Zelfstandigen kunnen derhalve niet flexi-jobben. Mensen die zich in een opzeggingstermijn bevinden evenmin.

Niet onbelangrijk:

– Voor het criterium van 4/5 tewerkstelling wordt gekeken naar het referentiekwartaal T-3, dit is dus het derde kwartaal dat aan de flexi-job voorafgaat. Dit betekent dat iemand die in september 2022 als leerkracht wil bijspringen, in oktober – november – december 2021 minstens 4/5 gewerkt moet hebben bij een andere werkgever. Het 4/5 gedeelte wordt overigens beoordeeld aan de hand van een referentiepersoon met een voltijdse job binnen de sector waarin de 4/5 tewerkstelling wordt uitgevoerd.

– Voor een gepensioneerde wordt gesteld dat hij of zij op het einde van het kwartaal T-2 als gepensioneerde wordt beschouwd. Hoewel in theorie een gepensioneerde die in september 2022 nog aan de slag wil in het onderwijs dus eind maart 2022 gepensioneerd zou moeten zijn, leert de praktijk dat de RSZ iemand van boven de 65 jaar steeds toelaat een flexi-job uit te oefenen.

Structurele oplossing in het onderwijs?

Het voorstel van minister Weyts kan voorlopig op veel tegenkanting rekenen van zowel de onderwijssector als de politiek gelet op het feit dat dit geen duurzame oplossing zou zijn voor het lerarentekort.

Het gunstig en flexibel regime dat intussen ingeburgerd is in de horecasector toepassen in de onderwijssector is vanzelfsprekend geen evidentie. Het dermate flexibel systeem biedt immers geen structurele oplossing, te meer gelet op de trend van zij-instromers die het onderwijs toch weer snel blijken uit te stromen. Het valt te betwijfelen of flexijobs deze trend een halt kan toeroepen en of dit systeem de fundamenten van tewerkstelling in het onderwijs niet ondermijnt. Leraar zijn is immers een serieus engagement en geen bijklus, zoals federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) terecht opmerkt.

In afwachting van een lange termijn oplossing vanuit de eventuele commissie van wijzen onder leiding van minister Weyts, kan het systeem van flexi-jobs evenwel soelaas bieden waar hoogst nodig binnen het Vlaams onderwijs.

Heeft u vragen over het toepassingsgebied en de voorwaarden van flexi-jobs? Aarzel niet om onze specialisten arbeids- en sociaal recht te contacteren.

Jana Kern & Thibault Van de Ryse

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht