21 juni 2021

U huurt of verhuurt, maar wie betaalt de onroerende voorheffing?

Stel, u huurt of verhuurt een onroerend goed. Dit kan een woning zijn, een handelszaak of een garage. Het meest voor de hand liggende financiële aspect is natuurlijk de maandelijkse huurprijs en eventuele bijdragen voor de gemeenschappelijke kosten en lasten. Maar hoe zit het nu met de onroerende voorheffing, een jaarlijkse kost die in sommige gevallen wel kan oplopen. Wie staat in voor de betaling van de onroerende voorheffing, de huurder of de verhuurder?

 

Algemeen principe

De onroerende voorheffing is een jaarlijkse belasting die geheven wordt op onroerende goederen en die berekend wordt op basis van het KI (kadastraal inkomen). De onroerende voorheffing wordt in principe aangerekend aan diegene die op 1 januari van het desbetreffende aanslagjaar eigenaar is van het onroerend goed.

De eigenaar-verhuurder staat dus in voor de betaling van de onroerende voorheffing aan de Vlaamse Overheid.

Kan de eigenaar-verhuurder de onroerende voorheffing die hij betaald heeft, doorrekenen aan zijn huurder? In sommige gevallen wel, in andere dan weer niet.

 

Algemeen huurrecht

In het algemeen huurrecht (bv. de huur van een garage, een kantoorruimte, een berging, etc.) bestaat geen specifieke wettelijke bepaling met betrekking tot de onroerende voorheffing. Derhalve geldt de contractuele vrijheid.

Indien in de huurovereenkomst niet bepaald werd dat de onroerende voorheffing ten laste van de huurder wordt gelegd, dan kan de verhuurder deze niet doorrekenen. Het doorrekenen van de door de verhuurder betaalde onroerende voorheffing is enkel mogelijk indien dit contractueel werd overeengekomen.

Veelal wordt in huurovereenkomsten wel een standaardclausule opgenomen die bepaalt dat de huurder, naast de maandelijkse huurprijs, eveneens gehouden is tot betaling van alle welkdanige kosten, taksen en belastingen (en dus de onroerende voorheffing) die met betrekking tot het gehuurde goed geheven worden.

 

Handelshuur

Indien u een handelszaak uitbaat en hiervoor een handelspand huurt (bv. uw winkelpand), dan is de bijzondere Handelshuurwet van toepassing. Ook in deze wet staat geen specifieke bepaling met betrekking tot de onroerende voorheffing.

Net zoals in het algemeen huurrecht, zal dus gekeken moeten worden naar de handelshuurovereenkomst en meer specifiek of daarin een bepaling is opgenomen die de onroerende voorheffing ten laste van de huurder legt.

Wederom is dit meestal het geval.

 

Woninghuur

In tegenstelling tot het algemeen huurrecht en de handelshuurwet, dewelke beiden niets bepalen met betrekking tot de onroerende voorheffing, voorzien de vroegere federale Woninghuurwet en het nieuw Vlaams Woninghuurdecreet wel in een specifieke regeling dienaangaande.

Beiden voorzien namelijk in een uitdrukkelijk verbod om de onroerende voorheffing ten laste te leggen van de huurder.

Huurt of verhuurt u dus een onroerend goed dat dient als hoofdverblijfplaats, dan kan de onroerende voorheffing die geheven wordt op dit onroerend goed niet aan de huurder doorgerekend worden. De verhuurder zal altijd als enige instaan voor de betaling van de onroerende voorheffing.

Wat als de huurovereenkomst toch voorziet in een clausule die de onroerende voorheffing ten laste van de huurder legt? Voornoemd verbod is van dwingend recht zodat hiervan niet contractueel afgeweken kan worden. Een clausule in de woninghuurovereenkomst die de onroerende voorheffing ten laste van de huurder legt wordt derhalve gewoonweg voor niet geschreven gehouden.  

 

Wat als de onroerende voorheffing ten laste van de huurder wordt gelegd?

Meestal bepaalt de huurovereenkomst (naar gemeen recht of handelshuur) dat de volledige onroerende voorheffing ten laste van de huurder wordt gelegd.

Dit dient echter niet per se het geval te zijn. Huurder en verhuurder kunnen namelijk ook overeenkomen dat slechts een deel van de onroerende voorheffing ten laste van de huurder gelegd wordt.

Bovendien is het niet onoverkomelijk dat het gehuurde onroerend goed deel uitmaakt van een groter onroerend goed. Zo kan de gehuurde parkeerplaats gelegen zijn in een grotere parkeergarage of kan het winkelpand gelegen zijn in een gebouw met daarboven nog appartementen. In dergelijk geval kan het immers voorvallen dat de onroerende voorheffing voor het volledige gebouw in één keer aan de eigenaar-verhuurder wordt aangerekend. De huurder kan uiteraard enkel maar gehouden zijn tot zijn aandeel in de onroerende voorheffing voor het gehele onroerend goed. Een goede verdeelsleutel is dus belangrijk.

Niet alle huurovereenkomsten nemen overigens een aanvang per 1 januari maar is het perfect mogelijk dat de huurder bij aanvang of bij het einde van de huurovereenkomst, het onroerend goed slechts voor een deel van het jaar heeft gehuurd. Wederom dient hiervoor een pro rata verrekening te gebeuren waarbij de verhuurder de onroerende voorheffing dus niet voor een volledig jaar aan de huurder kan doorrekenen.

Het is dan ook steeds aangewezen om een kopie van het aanslagbiljet waarmee de onroerende voorheffing wordt aangerekend, mee te sturen met de betalingsuitnodiging.

Indien de onroerende voorheffing in uw huurovereenkomst al dan niet ten laste van de huurder gelegd werd, kan dit aspect tot slot natuurlijk het voorwerp van onderhandelingen uitmaken in geval van bijvoorbeeld een verlenging van de huurovereenkomst of een huurhernieuwing (bij handelshuur).

Heeft u vragen over de onroerende voorheffing of andere kosten en lasten met betrekking tot uw huurovereenkomst? Neem dan zeker contact op met onze specialisten huurrecht zodat wij u op maat kunnen adviseren.

Maarten Verboven & Ilse De Geyter

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht