10 juni 2021

Zorgvuldige selectie of regelrechte discriminatie? Wees voorzichtig bij het kiezen van de geschikte koper of huurder!

Als vastgoedmakelaar-bemiddelaar is het niet altijd even gemakkelijk om in te schatten welke (al dan niet gevoelige) informatie kan worden opgevraagd en op basis van welke verkregen informatie je een selectie mag maken met het oog op het vinden van een kandidaat-koper of kandidaat-huurder.

 

Vermoeden van discriminatie

Ook een vastgoedmakelaar-bemiddelaar dient de discriminatiewetgeving uiteraard te respecteren.

U dient voorzichtig om te springen met de door u verkregen informatie van de kandidaat in kwestie. U dient ervoor te zorgen dat u op basis van de verkregen (al dan niet gevoelige) informatie een weloverwogen keuze maakt dewelke niet gebaseerd mag zijn op een reden dewelke discriminatoir kan worden bevonden. Indien een kandidaat-huurder of kandidaat-koper beschikt over geloofwaardige elementen die erop wijzen dat hij of zij wordt gediscrimineerd, dan bestaat er een vermoeden van discriminatie en is het aan u als vastgoedmakelaar om aan te tonen dat er geen sprake is van discriminatie.

Zo oordeelde de rechtbank reeds dat er sprake was van een directe discriminatie inzake een Belgische kandidaat-huurder van Afrikaanse origine die contact had opgenomen met de vastgoedmakelaar, dewelke haar had meegedeeld dat de eigenaar reeds een andere kandidaat had gekozen. Toen de man in kwestie nadien iemand anders vroeg om contact op te nemen met de makelaar, bleek het appartement wél nog vrij te zijn.

Ook de deontologie van de vastgoedmakelaar verbiedt expliciet discriminatie (artikel 1 van de Plichtenleer). Recent heeft het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars zich nog uitgesproken over een dossier waarbij een kandidaat-koper met een buitenlands klinkende naam een bod had gedaan op een woning. Het bod was lager dan de vraagprijs en voorzag in een opschortende voorwaarde tot het bekomen van een financiering. De klaagster beweerde  nadien geen bericht meer te hebben ontvangen. De betrokken vastgoedmakelaar gaf aan het bod telefonisch te hebben overgemaakt aan de eigenaars, waarna de makelaar telefonisch aan de klaagster zou hebben meegedeeld dat dit bod geweigerd werd. De makelaar kon het vermoeden van discriminatie op basis van nationaliteit en etnische afstamming kennelijk niet weerleggen, zodat de Uitvoerende Kamer het gepast vond om de vastgoedmakelaar tuchtrechtelijk te sanctioneren met een waarschuwing.  De Uitvoerende Kamer redeneerde dat het voor de klaagster duidelijk en concreet moet blijken dat de makelaar geen gerichte acties ten nadele van de klaagster wou ondernemen.

Het is aan de vastgoedmakelaar om het vermoeden van discriminatie desgevallend te weerleggen. Het is dan ook van belang om communicatie niet louter mondeling te doen, minstens telefoongesprekken schriftelijk te bevestigen met het oog op later bewijs. Enige voorzichtigheid is dus wel degelijk geboden. 

 

Selecteren versus discrimineren

Een zorgvuldige selectie van kandidaten onderscheidt zich van een discriminatie in die zin dat er bij deze laatste sprake is van een nadelige behandeling van een kandidaat omwille van een beschermd criterium (zijnde ras, huidskleur, nationaliteit, afkomst, nationale of etnische afstamming, handicap, geloof of levensbeschouwing, seksuele geaardheid, leeftijd, vermogen, burgerlijke staat, politieke overtuiging, syndicale overtuiging, gezondheidstoestand, een fysieke of genetische eigenschap, geboorte, sociale afkomst, geslacht en taal)

Als vastgoedmakelaar dient u echter een aantal van voormelde beschermde kenmerken op te vragen met het oog op het sluiten van een koop- of huurovereenkomst, zoals leeftijd en burgerlijke staat.

Een kandidaat-huurder selecteren staat uiteraard niet meteen gelijk aan een discriminatie, dit mede gelet op de contractvrijheid hetgeen een basisbeginsel uitmaakt. Indien de selectie evenwel gebaseerd wordt op een ongerechtvaardigd onderscheid zoals bijvoorbeeld origine, dan is deze selectie discriminerend.  Zo is het u vanzelfsprekend niet toegelaten om de huurprijs van een pand op te drijven als u de naam of het taalgebruik van de kandidaat te exotisch vindt klinken. Dergelijk onderscheid op basis van afkomst kan per definitie niet objectief of redelijk worden gerechtvaardigd en maakt zodoende discriminatie uit.

Een selectie van kandidaten is wel degelijk mogelijk, zij het voor zover dit gebeurt op basis van objectieve en relevante selectiecriteria (zoals bijvoorbeeld het niet bereikbaar zijn van een pand voor een rolstoelgebruiker, niet voldoende financiële middelen om de huur te betalen,…).

 

Solvabiliteitscheck: gerechtvaardigd?

Als voorzichtige vastgoedmakelaar zal u het inkomen van de kandidaat-huurder nagaan. Dit is toegelaten voor zover bepaalde inkomensbronnen (bijvoorbeeld vervangingsinkomen) niet hoe dan ook van tevoren worden geweigerd. Met andere woorden dienen alle inkomsten ongeacht de oorsprong ervan in overweging te worden genomen opdat de solvabiliteitscheck niet discriminatoir kan worden bevonden.

Zo oordeelde het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars reeds dat een vastgoedmakelaar die een kandidaat-huurder met een leefloon die om inlichtingen vroeg van tevoren reeds weerde en die geen onderzoek deed naar de hoogte van het leefloon, zich schuldig maakte aan discriminatie met een waarschuwing als sanctie en het volgen van deontologische opleidingen tot gevolg.

 

U krijgt opdracht om te discrimineren, wat nu?

U tracht als vastgoedmakelaar te voldoen aan de wensen van uw opdrachtgever voor het vinden van een koper of huurder. Indien uw opdrachtgever u echter opdracht geeft om in de selectie van de kandidaten te discrimineren, dient u de opdracht – zowel op burgerlijk als op deontologisch vlak – te weigeren.

In uw bemiddelingsovereenkomst kan hiertoe een antidiscriminatieclausule worden opgenomen waarbij u in geval van dergelijke vraag de overeenkomst als ontbonden beschouwd zonder enige vergoeding verschuldigd te zijn.

 

Conclusie: selecteer voorzichtig! 

Als vastgoedmakelaar – maar ook als verhuurder of verkoper – dient u omzichtig te werk te gaan bij het kiezen van de geschikte koper of huurder. Geen enkele vorm van discriminatie wordt getolereerd, ook niet als dit onbewust of onbedoeld was. Discriminatie loert sneller om de hoek dan u denkt, dus laat u niet vangen!

Hebt u vragen of wenst u advies omtrent een zorgvuldige selectie van kandidaat-kopers en kandidaat-huurders, wenst u uw makelaarsopdracht te laten reviseren of bent u als makelaar opgeroepen om te verschijnen voor de uitvoerende kamer van het BIV of de rechtbank? Contacteer ons. We zorgen voor een ervaren specialist vastgoedrecht om u met de nodige expertise bij te staan.

 

Annelies Janssen & Frederic Rosiers

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht

Caro Gijsels

Caro Gijsels behaalde in 2024 de titel Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht, het gerechtelijk recht en het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht.

In september 2024 trad Caro toe tot de balie van Antwerpen en vervoegde ze zich als advocaat bij het team van Forum Advocaten. Binnen het kantoor legt ze zich vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht).

Caro Gijsels - Advocaat Social recht en arbeidsrecht