19 april 2021

Categorieën: Aanneming

Wetgever verwijst de goede huisvader naar de geschiedenisboeken

U zal het ongetwijfeld ook hebben vernomen in de media: samen met het Napoleontische Burgerlijk Wetboek, verdwijnt ook de ‘goede huisvader’ uit het vaderlandse burgerlijk recht. In de plaats komt het genderneutrale ‘voorzichtig en redelijk persoon’. Een ideaal moment om even stil te staan bij wat deze allegorische voorstelling van de zorgvuldigheidsnorm nu juist inhoudt en waarom de goede huisvader verdwijnt.

 

Romeinse oorsprong en Franse teloorgang

De goede huisvader kent als bonus pater familias zijn oorsprong in het Romeinse recht en deed vervolgens middels de Code Civil van Napoleon ook zijn intrede in onze contreien.

Waar het Franse recht heeft bijgedragen aan de verdere verspreiding van de goede huisvader in het burgerlijk recht in Europa, heeft het echter eveneens zelf de goede huisvader ten grave gedragen. Zo verdween reeds in 2014 “le bon père de famille” uit het Franse recht omwille van “ l'égalité réelle entre les femmes et les hommes.

En wanneer het regent in Parijs, druppelt het uiteraard ook in Brussel. Toen toenmalig minister van justitie Koen Geens in de vorige legislatuur aan zijn hervormingsproces van de belangrijkste wetboeken begon, heeft men van de gelegenheid gebruik gemaakt om het Belgische recht van enkele van zijn patriarchale trekjes te ontdoen. En zo vervelde de goede huisvader tot de genderneutrale voorzichtige en redelijke persoon.

Inhoudelijk heeft deze juridische geslachtsoperatie echter weinig gevolgen. In de rechtspraak en rechtsleer sprak men immers reeds over “een normaal zorgvuldig en vooruitziend persoon geplaatst in dezelfde omstandigheden” wanneer men toetste aan de zorgvuldigheidsnorm.

 

Wat is die zorgvuldigheidsnorm?

Eenieder van ons heeft zich niet enkel te houden aan de bijzondere wetten van ons land, maar ook aan de algemene zorgvuldigheidsnorm. Om na te gaan of deze norm werd geschonden, gaat men het gedrag van de persoon in kwestie toetsen aan het gedrag van een fictief persoon als referentiekader. Deze fictieve persoon noemden we vroeger de bonus pater familias en binnenkort de voorzichtige en redelijke persoon.

Het gaat hier om een normatief criterium. Er wordt dus niet gekeken naar wat het gemiddelde gedrag is of wat men door de band genomen doet, maar wel naar wat men zou moeten doen als een normaal zorgvuldig en vooruitziend persoon geplaatst in dezelfde omstandigheden.

Zo zal men kijken of men zich de nadelige gevolgen van zijn of haar handelen had kunnen inschatten en of men gepaste voorzorgsmaatregelen heeft getroffen om de eventuele nadelige gevolgen van zijn of haar gedrag te voorkomen of beperken.

Dit criterium dient echter in alle redelijkheid te worden toegepast, rekening houdend met alle concrete omstandigheden. Niemand kan immers gehouden zijn tot het onmogelijke en men mag van burgers uiteraard niet verwachten dat ze superkrachten hebben.

De voorbeelden van onzorgvuldig gedrag in de rechtspraak zijn echter legio. Zo werd het onzorgvuldig geacht om te roken wanneer men met een ontvlambare stof werkte. Ook het spuiten met een waterpistool in het gezicht van een buschauffeur werd als onzorgvuldig beschouwd. De politierechtbank in Gent oordeelde dan weer dat de landbouwer die een ketting had aangebracht op de openbare weg om zijn koeien makkelijker te laten oversteken, zonder hiervoor ook maar enige signalisatie aan te brengen ook de zorgvuldigheidsnorm had geschonden.

 

Wat als de zorgvuldigheidsnorm wordt geschonden?

Vervolgens stelt zich de vraag wat de gevolgen zijn wanneer men zich niet als een voorzichtig en redelijk persoon gedraagt en aldus de algemene zorgvuldigheidsnorm schendt.

De schending van de algemene zorgvuldigheidsnorm wordt gelijkgesteld met een buitencontractuele fout. Wanneer men ook schade kan aantonen die het gevolg is van die onzorgvuldigheid, dan kan men aansprakelijk worden gesteld op grond van het gemeen aansprakelijkheidsrecht.

Het is dus niet omdat een bepaalde gedraging niet expliciet verboden is bij wet, dat ze niet tot aansprakelijkheid kan leiden. Een goed huisvader zou u dan ook aanraden om steeds te handelen als een voorzichtig en redelijk persoon.

Heeft u vragen over de algemene zorgvuldigheidsnorm? Neem dan zeker contact op met onze specialisten burgerlijk recht zodat wij u op maat kunnen adviseren.

Geert de Hoon & Ilse De Geyter

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht