8 april 2020

Categorieën: Vennootschapsrecht

Positieve Actie wat is dat?

Positieve acties zijn specifieke maatregelen om nadelen verband houdende met de beschermde criteria uit de antidiscriminatiewetgeving, zoals o.m. geslacht, leeftijd of etnische achtergrond, te voorkomen of te compenseren met het oog op het waarborgen van een volledige gelijkheid op de arbeidsmarkt. Enkele van dergelijke maatregelen zijn bijvoorbeeld wervingscampagnes voor specifieke doelgroepen, vacatures promoten bij of stageplaatsen voorbehouden voor ondervertegenwoordigde groepen, binnen de onderneming opleidingen stimuleren voor specifieke kansgroepen ten einde hun doorgroeimogelijkheden te vergroten, enzovoort.

De mogelijkheid om dergelijke acties te treffen, vindt zijn oorsprong in internationale en Europese wetgeving en werd in 2007 verankerd in de Belgische wetgeving in artikel 10 van de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie.

Sinds 11 februari 2019 bestaat er een KB waarin wordt bepaald wanneer positieve maatregelen in de private sector mogelijk zijn, nl. bij de goedkeuring van een positief actieplan

 

Het positief actieplan

Het KB Positieve Actie biedt een wettelijke kader die de werkgever toelaat positieve actiemaatregelen te treffen om ondervertegenwoordigde groepen, waarvan de leden drager zijn van een door de antidiscriminatiewetgeving beschermd criterium te helpen, zonder zich schuldig te maken aan het discriminatieverbod.

Indien een onderneming positieve actiemaatregelen wenst te treffen, dient zij een positief actieplan op te stellen volgens een welbepaalde procedure. Het positief actieplan bevat de situatie en de voorwaarden waarbij de onderneming positieve acties wil ondernemen.

Een positief actieplan dient te worden vastgesteld bij een collectieve arbeidsovereenkomst of bij een toetredingsakte. In dit laatste geval moet de onderneming het model invullen dat als bijlage bij het KB is gevoegd. Het ontwerp van toetredingsakte dient te worden overhandigd aan alle werknemers die hun opmerkingen dan wel hun akkoord geven. (bij onenigheid zal er worden getracht te verzoenen – indien het niet komt tot een verzoening, beslecht het bevoegde paritair comité het geschil)

Ongeacht of het positief actieplan werd vastgesteld bij cao of toetredingsakte dienen enkele voorwaarden te zijn voldaan.

  • Er moet sprake zijn een kennelijke ongelijkheid binnen de onderneming die moet worden aangetoond, hetgeen kan met alle middelen zoals o.m. statistisch materiaal, data en ervaringen. Een onderneming kan bijvoorbeeld aantonen aan de hand van cijfermateriaal dat er voornamelijk mannen tewerkgesteld worden binnen de onderneming.
  • Het positief actieplan moet een omschrijving bevatten van de doelstelling en de concrete uitwerking van de positieve actiemaatregel. De maatregel moet een gelijkheid van kansen beogen en het doel ervan moet welomschreven zijn en er op gericht zijn om de problemen die aan de basis van de in gelijkheid liggen op te heffen of te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld doordat de wervingscampagne meer focust op vrouwelijke sollicitanten.
  • Het positief actieplan dient de verwachte duurtijd van de positieve actiemaatregel te vermelden. De duurtijd van positieve actiemaatregel is immers beperkt in tijd en moet worden ingetrokken wanneer de nagestreefde doelstelling is gerealiseerd en ten laatste na een periode van 3 jaren. Wanneer bijvoorbeeld de kloof tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers niet meer van die aard is dat er een kennelijke ongelijkheid is, dient de wervingscampagne te worden stopgezet.
  • Het positief actieplan dient te beantwoorden aan een evenredigheidstoets, hetgeen betekent dat de maatregelen passend en noodzakelijk moeten zijn ten aanzien van de nagestreefde doelstelling. De maatregel om bijvoorbeeld een wervingscampagne te starten specifiek gericht op vrouwelijke sollicitanten, is een passende maatregel, daar hierdoor de kennelijke ongelijkheid kan worden gecompenseerd of verminderd.
  • Het positief actieplan mag de rechten van anderen niet onnodig beperken, hetgeen samenhangt met de vorige voorwaarde. Er moet een evenwicht zijn tussen belangen van de minderheids- en meerderheidsgroep. Een genderquotum dat bijvoorbeeld automatisch en onvoorwaardelijk voorrang geeft aan vrouwen is niet geoorloofd.

 

Het positieve actieplan dient ter goedkeuring worden voorgelegd aan de minister van werk, die zal nagaan of aan alle voorwaardenis voldaan, alsook of de positieve actie wel degelijk betrekking heeft op één van de beschermde criteria.

De beslissing wordt ter kennis van de verzoeker gebracht binnen een termijn van twee maanden vanaf de datum van registratie van de cao of vanaf de datum van de ontvankelijkheidsverklaring van de toetredingsakte tot bepaling van de voorwaarden inzake positieve acties.

Indien u hieromtrent vragen zou hebben of indien u hieromtrent advies of bijstand nodig heeft, aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen u graag verder.

 

Lander Heylen & Jana Kern

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht