23 maart 2020

Categorieën: Vennootschapsrecht

Covid-19 (coronavirus): recht op tijdelijke werkloosheid?

Sinds woensdag 19 maart 2020 zijn er in België verregaande maatregelen van kracht om het nieuwe coronavirus in te dijken. Voedingswinkels, apotheken, postkantoren, tankstations en banken blijven open, maar niet-essentiële winkels zullen moeten sluiten. Thuiswerken wordt de norm en voor bedrijven waar dit niet mogelijk is, dienen de regels inzake fysieke afstand te worden gerespecteerd. Deze maatregelen gelden alleszins al tot en met 5 april 2020.

De bovenvermelde maatregelen hebben zonder twijfel een aanzienlijke economische en financiële weerslag en een verregaande impact op de tewerkstelling van de werknemers van diverse ondernemingen.

De ondernemingen die worden getroffen door opgelegde sluiting of door een tijdelijk gebrek aan werk (wegens een terugval van productie en/of dienstverlening) kunnen zich beroepen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid, dat het mogelijk maakt werknemers tijdelijk een werkloosheidsuitkering te geven zonder ze te ontslaan.

Er bestaan twee vormen van tijdelijke werkloosheid waarop een werkgever zich eventueel kan beroepen, nl. tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of tijdelijke werkloosheid op grond van economische oorzaken.

 

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht

De werkgever kan zowel voor arbeiders als bedienden beroep doen op het stelsel van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Onder overmacht wordt begrepen elke plotse en onvoorzienbare gebeurtenis, buiten de wil van de partijen om, die de uitvoering van de arbeidsovereenkomst tijdelijk volledig onmogelijk maakt.

Ondernemingen die volledig of gedeeltelijk moeten sluiten ten gevolge van het coronavirus kunnen zich beroepen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.  Zo erkent de RVA een tijdelijke werkloosheid voor o.m. de volgende gevallen (niet limitatief):

  • De werkgever die niet meer in de mogelijkheid is om werk te verschaffen omdat hij getroffen werd door de gevolgen van het coronavirus, bijvoorbeeld omdat hij afhankelijk is van leveranciers en grondstoffen uit getroffen gebieden.
  • De werkgever die zijn activiteiten heeft moeten stopzetten omwille van een door de overheid opgelegde sluiting. Indien de werkgever ondanks de sluiting toch nog gedeeltelijk activiteiten kan verrichten (bijvoorbeeld restaurants die leveren aan huis) kan die nog steeds beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht waarbij arbeidsdagen kunnen worden afgewisseld met werkloosheidsdagen.
  • De organisator van recreatieve, culturele, folkloristische of sportieve activiteiten die door de overheid werden afgelast.
  • De werkgever kan ook tijdelijke werkloosheid wegens overmacht inroepen voor werknemers die in het buitenland vertoeven en niet naar België kunnen terugkeren of die door de overheid in quarantaine werden geplaatst.

 

De RVA erkent de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wegens het coronavirus zolang er sprake is van een ‘lockdown’ die momenteel tot 3 april geldt. De voorziene duur van de werkloosheid kan maximum lopen tot 30 juni 2020.

De aanvraag dient elektronisch te gebeuren via de portaalsite van de sociale zekerheid (www.socialsecurity.be), waarbij de reden van overmacht dient te worden vermeld.

 

Tijdelijke werkloosheid op grond van economische oorzaken

Indien een werkgever geconfronteerd wordt door een tijdelijk gebrek aan werk omwille van  een aanzienlijke daling van de omzet, productie, klanten of aantal bestellingen – in dit geval ten gevolge van het coronavirus en/of de getroffen maatregelen – kan hij zich beroepen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid op grond van economische oorzaken.

De tijdelijke werkloosheid op grond van economische oorzaken laat de werkgever toe de arbeidsovereenkomst van de werknemer tijdelijk volledig te schorsen. Er kan ook geopteerd worden voor een regime van gedeeltelijke arbeid. De werknemer blijft dus in dienst zodat een eventueel ontslag kan worden vermeden.

De arbeidsovereenkomstenwet voorziet in een regeling voor arbeiders (artikel 51) en voor bedienden (artikel 77/1).

 

Arbeiders

De werkgever kan beroep doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid indien er sprake is van werkgebrek en het bestaande arbeidsritme in de onderneming tijdelijk niet te handhaven is wegens economische oorzaken die onafhankelijk zijn van de wil van de werkgever.

De werkgever kan dan opteren voor een volledige schorsing (een regeling waarin geen enkele arbeidsdag meer wordt gepresteerd), dan wel voor een regime van gedeeltelijke arbeid (een regeling waarin arbeidsdagen worden afgewisseld met werkloosheidsdagen).

De volgende formaliteiten dienen te worden vervuld:

  • De arbeiders dienen ten minste zeven dagen voor de eerst voorziene werkloosheidsdag in kennis worden gesteld van de voorziene tijdelijke werkloosheid d.m.v. aanplakking of individuele kennisgeving. De kennisgeving vermeldt de werknemers die werkloos worden gesteld, alsook de specifieke data waarop de werknemers werkloos zullen zijn. Ook de begin en einddata van de regeling dient te worden vermeld.
  • Op dezelfde dag dient er een voorafgaande mededeling worden gedaan aan het werkloosheidsbureau van de RVA. De elektronische aangifte dient te gebeuren via de portaalsite van de sociale zekerheid (www.socialsecurity.be), waarbij de werkgever de kennisgeving aan de werknemers meedeelt, alsook de economische oorzaken die de tijdelijke werkloosheid rechtvaardigen.
  • De economische oorzaken die de tijdelijke werkloosheid rechtvaardigen dienen ook meegedeeld te worden aan de ondernemingsraad of aan vakbondsafgevaardigde.

 

Bedienden

Het stelsel van tijdelijke werkloosheid op grond van economische oorzaken voor bedienden is enkel mogelijk indien de onderneming van de werkgever wordt erkend als een onderneming in moeilijkheden door de FOD WASO. De werkgever dient tevens een ondernemingsplan op te stellen. In afwachting van deze erkenning kan de werkgever zich beroepen op de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Op 18 maart 2020 heeft de Nationale Arbeidsraad echter de CAO nr. 147 gesloten  betreffende tijdelijke werkloosheid op grond van economische oorzaken voor bedienden naar aanleiding van de coronavirus-crisis waardoor de bestaande regels versoepeld werden.

De tekst werd nog niet online geplaatst, maar we weten al wel dat overeenkomstig deze CAO het niet vereist is om door de FOD WASO erkend te worden als onderneming in moeilijkheden, evenmin moet er een ondernemingsplan worden opgesteld. De onderneming moet aan de RVA kunnen bewijzen dat haar omzet, productie of bestellingen met 10% daalden in het kwartaal dat aan haar verzoek om tijdelijke werkloosheid vooraf ging.

Hierbij wordt tegemoet gekomen aan ondernemingen die mogelijk geen beroep kunnen doen op de tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht maar toch hun omzet, productie of bestellingen ziet dalen naar aanleiding van de coronavirus-crisis (bijvoorbeeld dienstenchequesector). Het verschil in definitie tussen beide soorten van werkloosheid is tot op heden echter nog niet geheel duidelijk.

 

Werkloosheidsuitkering

De werknemers die tijdelijk werkloos zijn gesteld ontvangen een uitkering gelijk aan 65% van hun gemiddelde loon (begrensd tot 2.754,76 EUR), ongeacht de gezinstoestand.  De uitkering wordt opgetrokken naar 70% van het gemiddelde loon tot 30 juni 2020. Op de uitkeringen wordt 26,75% bedrijfsvoorheffing ingehouden.

 

Lander Heylen & Jana Kern

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht