3 maart 2020

De ontslagbescherming bij sociale verkiezingen

Werknemers die zich kandidaat stellen als personeelsvertegenwoordiger voor de ondernemingsraad of het comité voor preventie en bescherming op het werk, genieten van een bijzondere ontslagbescherming.

 

Wie is er beschermd?

Op dag X + 77 (of dag Y – 17) zijn alle kandidatenlijsten in principe definitief. De lijsten mogen vanaf deze datum niet meer worden gewijzigd en zal de werkgever moeten overgaan tot het opmaken van de stembiljetten.

Alle werknemers die vermeld staan als kandidaat op deze definitieve kandidatenlijsten, zijn beschermd tegen een ontslag. Of de werknemer effectief als personeelsvertegenwoordiger zou worden verkozen, maakt op het niveau van de ontslagbescherming niet uit. Op het niveau van de beschermingsperiode kan dit echter wel een verschil uitmaken (zie verder).

 

Wanneer begint en eindigt de beschermingsperiode?

Het begin en einde van de beschermingsperiode

De beschermingsperiode begint te lopen vanaf dag X – 30. Dit is 30 dagen voor de aanplakking van de verkiezingsdatum door de werkgever en begint aldus te lopen tussen 12 januari 2020 en 25 januari 2020 (afhankelijk van de verkiezingsdatum die de werkgever kiest).

Voor wat betreft het einde van de beschermingsperiode dient een onderscheid te worden gemaakt tussen werknemers die verkozen werden en werknemers die niet verkozen werden.

Voor werknemers die verkozen werden duurt de ontslagbescherming tot de dag waarop de eerste vergadering van de nieuwe ondernemingsraad of het nieuwe comité voor preventie en bescherming op het werk plaatsvindt na de volgende sociale verkiezingen in 2024. Indien er in 2024 geen sociale verkiezingen zouden worden georganiseerd, duurt de ontslagbescherming in principe tot 6 maanden na de eerste dag van de verkiezingsperiode in 2024.

Voor werknemers die niet verkozen werden, duurt de ontslagbescherming in principe even lang als een verkozen kandidaat. Indien de werknemer echter voor een tweede keer kandidaat was én voor een tweede keer niet verkozen werd, duurt de ontslagbescherming slechts tot 2 jaar na de aanplakking van het resultaat van de sociale verkiezingen.

 

De occulte beschermingsperiode

Vanaf dag X – 30 loopt een zgn. occulte beschermingsperiode. Dit is een periode van 65 dagen (van dag X – 30 tot dag X + 35) waarin de kandidaten beschermd zijn tegen een ontslag van de werkgever.

Aangezien de kandidatenlijsten slechts op dag X + 35 (tussen 17 maart 2020 en 30 maart 2020, afhankelijk van de verkiezingsdatum die de werkgever kiest) worden ingediend door de werknemersorganisaties, is er extra waakzaamheid vereist voor de werkgever. Het gevaar voor de werkgever schuilt er immers in dat hij overgaat tot het ontslag van een werknemer, die zich nadien kandidaat blijkt te stellen voor de sociale verkiezingen. Tijdens de occulte beschermingsperiode worden de kandidaten met terugwerkende kracht beschermd tegen een ontslag. Gedurende de occulte beschermingsperiode weet de werkgever echter niet wie de kandidaten zullen zijn en bijgevolg ook niet welke werknemers beschermd zouden zijn tegen ontslag.

Indien een werkgever zou overgaan tot het ontslag van een werknemer, die zich kandidaat blijkt te stellen voor de sociale verkiezingen, tijdens de occulte beschermingsperiode, dan kunnen er zich verschillende scenario’s voordoen:

De werkgever kan de kandidaat laten schrappen van kandidatenlijst wegens rechtsmisbruik. Sommige werknemers stellen zich immers kandidaat om een bijkomende beschermingsvergoeding te kunnen opstrijken. Deze optie heeft echter een zeer geringe slaagkans, aangezien de werkgever dient te bewijzen dat de werknemer zich op de lijst heeft gezet met het doel om voormelde vergoeding op te strijken.

Om een schadevergoeding te kunnen bekomen, dient de werknemer een re-integratieverzoek in te dienen.

De werkgever kan dit verzoek aanvaarden, wat wil zeggen dat het ontslag met terugwerkende kracht ongedaan gemaakt wordt en de werknemer terug aan het werk wordt gesteld. De werkgever kan het verzoek ook weigeren, waardoor de werkgever het volledige bedrag van de beschermingsvergoeding verschuldigd is.

 

Wat houdt de ontslagbescherming precies in?

Enkel een ontslag om dringende reden of economische of technische reden

Een werknemer die verkozen wordt (een beschermde werknemer), kan enkel worden ontslagen omwille van een dringende reden of omwille van een economische of technische reden. Alle andere redenen kunnen niet worden ingeroepen om een ontslag van een beschermde werknemer te rechtvaardigen. Dit maakt dat de ontslagbescherming van beschermde werknemer zeer sterk is.

 

Dringende reden?

De procedureregels die de werkgever dient te volgen voor een ontslag om dringende reden van een beschermde werknemer, wijken af van de gemeenrechtelijke regels inzake een ontslag om dringende reden. Zo zal de werkgever onder meer de dringende reden eerst moeten laten erkennen door de arbeidsrechtbank. Indien het motief effectief erkend wordt als dringende reden, kan de werkgever overgaan tot een ontslag om dringende reden. Deze procedure moet door de werkgever worden opgestart binnen een termijn van 3 werkdagen nadat de werkgever voldoende kennis en zekerheid kreeg van de feiten die het ontslag om dringende reden zouden rechtvaardigen.

 

Economische of technische reden?

Indien de werkgever een beschermde werknemer wil ontslagen wegens een economische of technische reden, dient hij deze feiten eerst en vooral te laten erkennen door het paritair comité, die vervolgens een unanieme beslissing moet nemen binnen een termijn van 2 maanden. Bij een erkenning van de economische of technische reden kan de werkgever overgaan tot ontslag. Indien deze niet zou worden erkend door het paritair comité, kan de werkgever een procedure opstarten bij de arbeidsrechtbank.

In het geval het paritair comité geen unanieme beslissing kan nemen of geen beslissing neemt binnen een termijn van 2 maanden, kunnen er zich drie situaties voordoen:

  • Wanneer de reden van het ontslag de sluiting van de onderneming of een afdeling ervan is, dan jan de werkgever een ontslag doorvoeren.
  • Wanneer de reden van het ontslag een welbepaalde personeelscategorie viseert, dan moet de werkgever de reden laten erkennen door de arbeidsrechtbank.
  • Wanneer het gaat om een andere economische of technische reden, kan de werkgever niet overgaan tot een ontslag.

 

Onregelmatig ontslag is een zeer dure affaire

Indien een beschermde werknemer op onregelmatige wijze ontslagen wordt door de werkgever, zal de werkgever een (vaak zeer hoge) schadevergoeding verschuldigd zijn aan de werknemer.

Deze schadevergoeding bestaat uit twee delen:

  • Het vaste gedeelte van de schadevergoeding is gelijk aan 2 jaar loon bij een anciënniteit van minder dan 10 jaar, 3 jaar loon bij een anciënniteit van meer dan 10 jaar en minder dan 20 jaar en 4 jaar loon bij een anciënniteit van meer dan 20 jaar. De anciënniteit wordt beoordeeld op het moment van het ontslag.
  • Het variabel gedeelte is gelijk aan het loon tot de datum waarop de nieuwe overlegorganen na de volgende sociale verkiezingen voor de eerste maal samenkomen. Dit gedeelte is variabel doordat de vergoeding daalt naar het einde van de beschermingsperiode toe. Dit gedeelte is slechts verschuldigd wanneer de ontslagen beschermde werknemer de werkgever binnen een termijn van 30 kalenderdagen vraagt om het ontslag ongedaan te maken (en de werknemer te reintegreren) en de werkgever dit weigert.

Voor een werkgever is derhalve van groot belang om rekening te houden met de sociale verkiezingen wanneer hij de arbeidsovereenkomst van een werknemer wenst te beëindigen in de eerste maanden van 2020.

Indien u meer informatie of bijstand wenst in het kader van deze ontslagbescherming van beschermde werknemers, kan u steeds bij ons terecht. Wij staan u hierin graag bij.

 

Maxime Jeanray & Jana Kern

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht