28 november 2019

Categorieën: Vastgoedrecht

Vruchtgebruik in het nieuwe BW: wat zal er veranderen?

De wetgever heeft ambitieuze doelstellingen bij de opmaak van het nieuwe Burgerlijk Wetboek. Zo tracht men het wetboek moderner en functioneler te maken. Een en ander heeft ook enkele aanzienlijke wijzigingen met betrekking tot de wettelijke regeling inzake het vruchtgebruik tot gevolg. Forum Advocaten leidt u doorheen de belangrijkste nieuwigheden.

 

Duurtijd en einde

Maximale duurtijd voor rechtspersonen verlengd

Vooreerst zal de maximale duur van een recht van vruchtgebruik voor rechtspersonen verlengd worden. Daar waar rechtspersonen onder het huidige recht slechts een vruchtgebruik van maximaal 30 jaar kunnen genieten, zal dat onder het nieuwe recht verlengd worden tot 99 jaar. De maximale duurtijd van 30 jaar was gebaseerd op de gemiddelde duur van een generatie in 1804. Aangezien de verwachte levensduur van natuurlijke personen sinds de Napoleontische tijd is gestegen, wil de wetgever ook de maximale duurtijd van een vruchtgebruik voor rechtspersonen hiermee in lijn brengen. Niettemin zal het vruchtgebruik eindigen voor het verstrijken van deze periode, indien de rechtspersoon ophoudt te bestaan.

 

Einde vruchtgebruik door faillissement

Daar waar onder het huidige Burgerlijk Wetboek discussie bestond of het vruchtgebruik van een rechtspersoon eindigt door het faillissement, dan wel door de vereffening van een vennootschap, zal het vruchtgebruik onder het nieuwe recht eindigen vanaf het faillissement van de rechtspersoon.

 

Doorwerking zakelijke rechten na einde vruchtgebruik

Verder zal volgens het wetsontwerp een zakelijk of persoonlijk gebruiksrecht dat door de vruchtgebruiker ten bezwarende titel is toegestaan, nog maar maximaal 3 jaar voortduren na diens overlijden. Zo zal bijvoorbeeld een huurovereenkomst afgesloten door de vruchtgebruiker met een huurder nog maximaal 3 jaar kunnen voortduren, indien de huurovereenkomst niet eerder zou eindigen. Onder het huidige artikel 595, tweede lid BW kan de huurder echter nog de lopende negenjarige periode vervolmaken. Dat betekent dat de huurovereenkomst nog één dag kan voortduren, dan wel nog bijna negen jaar, afhankelijk van hoever de negenjarige periode precies gevorderd is bij de beëindiging van het vruchtgebruik. Het wetsontwerp wil echter paal en perk stellen aan deze situatie.

 

De verhouding tussen vruchtgebruiker en blote eigenaar heroverwogen

De wetgever wil de moderne verhouding die bestaat tussen de vruchtgebruiker en de blote eigenaar laten doordesemen in de nieuwe wettelijke regeling. Het is in dat opzicht dat de wetgever zowel de bevoegdheden als de verplichtingen van beide partijen als complementair beschouwt.

 

Behoud van de zaak

Zo zal onder het nieuwe BW de blote eigenaar de subsidiaire mogelijkheid hebben om te voorzien in het behoud van de zaak wanneer de vruchtgebruiker in de onmogelijkheid daartoe verkeert. Niettemin blijft het in de eerste plaats aan de vruchtgebruiker om daden van behoud of voorlopig beheer te stellen.

 

Grove herstellingen

Daarnaast zal de blote eigenaar die grove herstellingen uitvoert, onder het toekomstige recht kunnen eisen dat de vruchtgebruiker proportioneel bijdraagt in de kosten van deze herstellingen. Het huidige recht voorziet daarentegen dat de grove herstellingen volledig ten laste van de blote eigenaar zijn. Daar waar het Burgerlijk Wetboek momenteel de grove herstellingen limitatief opnoemt, zal onder het toekomstige recht de term ‘grove herstellingen’ bovendien open worden omschreven zodat het mee kan evolueren met de bouwtechnieken.

Verder zullen de vruchtgebruiker en de blote eigenaar die hun respectieve herstellingsverplichting niet nakomen, door de rechter op verzoek van de andere partij daartoe gedwongen kunnen worden. Ook deze bepaling kadert in de moderne opvatting

dat de blote eigenaar en vruchtgebruiker moeten samenwerken met het oog op de instandhouding van het bezwaarde goed.

 

Overgangsmaatregelen en inwerkingtreding

Het wetsontwerp voorziet dat het nieuwe boek 3 “Goederen” in het nieuwe Burgerlijk Wetboek van toepassing is op alle rechtshandelingen en rechtsfeiten die hebben plaatsgevonden na de inwerkingtreding van het boek. Toekomstige gevolgen van rechtshandelingen en rechtsfeiten die daarvoor hebben plaatsgevonden, worden uitdrukkelijk uitgesloten van het toepassingsgebied van de wet, tenzij partijen anders zijn overeengekomen.

Het wetsontwerp voorziet een termijn van 18 maanden na bekendmaking in het Belgisch Staatsblad vooraleer het nieuwe recht in werking treedt. De wetgever acht deze overbruggingsperiode noodzakelijk, omdat een belangrijk deel fundamentele bepalingen van het privaatrecht wordt gewijzigd. Zo wil de wetgever iedereen de kans geven het nieuwe recht te ontdekken en het zich eigen te maken.

Het moge duidelijk zijn dat de wetgever met dit wetsontwerp voor meer duidelijkheid wil zorgen en enkele ongewenste situaties ongedaan wenst te maken. Ook de verhouding tussen de vruchtgebruiker en de blote eigenaar is herzien teneinde een billijker evenwicht in prestaties te bekomen.

 

Auteurs: Geert de Hoon & Frederic Rosiers

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht

Caro Gijsels

Caro Gijsels behaalde in 2024 de titel Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht, het gerechtelijk recht en het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht.

In september 2024 trad Caro toe tot de balie van Antwerpen en vervoegde ze zich als advocaat bij het team van Forum Advocaten. Binnen het kantoor legt ze zich vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht).

Caro Gijsels - Advocaat Social recht en arbeidsrecht