14 november 2019

Categorieën: Vennootschapsrecht

Sociale verkiezingen2020: wie moet ze organiseren en welke werknemers mogen kandidaat zijn en stemmen?

Om de vier jaar organiseren verschillende ondernemingen sociale verkiezingen om werknemersvertegenwoordigers te kiezen voor de overlegorganen binnen de onderneming: het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) en de ondernemingsraad (OR). In 2020 zullen deze sociale verkiezingen worden georganiseerd tussen 11 en 24 mei 2020.

De gehele procedure inzake sociale verkiezingen neemt 150 dagen in beslag en wordt gekenmerkt door heel wat voorbereidingen. Ondernemingen die sociale verkiezingen organiseren op de eerst mogelijke dag, zijnde 11 mei 2020, zullen op 13 december 2019 hun eerste handeling moeten stellen: het aanplakken van het bericht dat de datum van de verkiezingen aankondigt.

Hierna lichten wij toe welke ondernemingen sociale verkiezingen moeten organiseren, wie er zich kandidaat mag stellen en welke werknemers over stemrecht beschikken.

 

Welke ondernemingen moeten sociale verkiezingen organiseren?

De sociale verkiezingen moeten worden georganiseerd voor het CPBW en de OR. Het CPBW ziet toe op het welzijn van de werknemers en controleert de arbeidsvoorwaarden op het gebied van veiligheid en gezondheid. In de OR ontvangen de werknemersvertegenwoordigers informatie van de werkgever over de economische en financiële situatie van de onderneming en wordt er toegezien op de naleving van de sociale wetgeving. De OR dient ook te worden geraadpleegd wanneer belangrijke beslissingen moeten worden genomen.

Het CPBW moet worden opgericht wanneer de onderneming gewoonlijk 50 werknemers tewerkstelt. De OR moet worden opgericht wanneer de onderneming gewoonlijk 100 werknemers tewerkstelt.

Voor het begrip “onderneming” wordt er verwezen naar de technische bedrijfseenheid (TBE). In veel gevallen valt de TBE samen met de juridische entiteit, maar soms omvat één juridische entiteit meerdere technische bedrijfseenheden (bv. dochtermaatschappijen). Dit wordt nagegaan op grond van sociale en economische criteria op basis waarvan de verhouding tussen de entiteiten vervolgens kan worden vastgesteld. Wanneer de verschillende juridische entiteiten samen meer dan 50 werknemers tewerkstellen moet worden nagegaan of ze samen één enkele TBE vormen.

Om te bepalen of de drempel van 50 of 100 werknemers bereikt wordt voor het organiseren van sociale verkiezingen, moet rekening worden gehouden met de vaste werknemers die binnen de referteperiode van 1 oktober 2018 tot en met 30 september 2019 tewerkgesteld werden binnen de onderneming door middel van een arbeidsovereenkomst of een leerovereenkomst. Dit is een verschil in vergelijking met de vorige sociale verkiezingen in 2016 toen een andere referteperiode gold.

Een werknemer telt (1) voor een gehele eenheid wanneer men gedurende de referteperiode minstens 3/4de van een voltijdse functie werd tewerkgesteld en (2) voor een halve eenheid wanneer men gedurende de referteperiode minder dan 3/4de van een voltijdse functie werd tewerkgesteld. Ook uitzendkrachten worden onder welbepaalde voorwaarden voor deze berekening meegeteld.

Voor werknemers die gedurende de referteperiode in of uit dienst zijn getreden, geldt een aparte berekeningswijze.

Er dient derhalve te worden nagegaan of de voormelde drempels worden bereikt binnen de technische bedrijfseenheid. Indien deze drempels inderdaad worden bereikt, moet de onderneming sociale verkiezingen organiseren. Samengevat:

 

Aantal werknemers

Gevolg

Minder dan 50 werknemers

Geen organisatie sociale verkiezingen

Tussen 50 en 100 werknemers

Organisatie van sociale verkiezingen voor oprichting CPBW

Meer dan 100 werknemers

Organisatie van sociale verkiezingen voor oprichting CPBW én OR

 

Wie mag zich kandidaat stellen voor de sociale verkiezingen?

De voorwaarden waaraan men moet voldoen om zich kandidaat te stellen voor de sociale verkiezingen, moeten voltrokken zijn op de dag van de verkiezingen zelf. Er zijn zes voorwaarden waaraan men dient te voldoen om zich kandidaat te stellen:

 

  • Men dient verbonden te zijn door een arbeidsovereenkomst of een leerovereenkomst;
  • Men dient tewerkgesteld te worden in de technische bedrijfseenheid waar de verkiezingen plaatsvinden;
  • Men dient minstens 18 jaar oud te zijn en men mag de leeftijd van 65 jaar niet bereikt hebben;
  • Men mag geen lid zijn van het leidinggevend personeel en men mag geen preventieadviseur zijn;
  • Men moet deel uitmaken van de personeelscategorie waarvoor men zich kandidaat stelt (bv. arbeider, bediende, kaderlid, enz.);
  • Men moet een minimale anciënniteit hebben van ofwel 6 ononderbroken maanden ofwel 9 onderbroken maanden in de juridische entiteit of de technische bedrijfseenheid die door meerdere juridische entiteiten wordt gevormd.

 

Wie mag er stemmen tijdens de sociale verkiezingen?

In principe mogen alle werknemers van de onderneming, die verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst of een leerovereenkomst, stemmen in het kader van de sociale verkiezingen. De wetgeving voorziet eveneens in een stemrecht voor de buitenlandse werknemers en staatslozen.

Er worden echter ook een aantal werknemers uitgesloten van het stemrecht, met name (1) de werknemers die deel uitmaken van het leidinggevend personeel en (2) de werknemers die op de datum van de verkiezingen minder dan 3 maanden tewerkgesteld zijn in de juridische entiteit of in de technische bedrijfseenheid gevormd door meerdere juridische entiteiten.

Ook uitzendkrachten mogen onder welbepaalde voorwaarden deelnemen aan de stemming in het kader van de sociale verkiezingen die bij de gebruikende onderneming worden georganiseerd. Ook dit is een nieuwigheid in vergelijking met de sociale verkiezingen van 2016, toen uitzendkrachten principieel niet mochten stemmen bij de gebruikende onderneming.

De komende weken en maanden zullen regelmatig blogberichten worden geplaatst omtrent de sociale verkiezingen. Begin december 2019 zullen de belangrijkste voorbereidende handelingen worden opgesomd en toegelicht.

Indien u advies of bijstand nodig heeft bij het organiseren van sociale verkiezingen binnen uw onderneming, mag u steeds contact met ons opnemen. Forum Advocaten zorgt voor een stipte en volledige opvolging van de procedure en bezorgt u hiervoor de nodige documenten en informatie.

 

Auteurs: Maxime Jeanray & Jana Kern

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Joëlle Gillemot

Joëlle Gillemot behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is behulpzaam, doortastend, loyaal en begaan met de problemen van de cliënt waarvoor zij een passende oplossing zoekt.

Joelle Gillemot - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Jill Naets behaalde in 2023 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht en het strafrecht. Eerder behaalde ze ook de professionele bachelor bedrijfsmanagement – rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen.

Ze is sinds 2023 advocaat bij Forum Advocaten en ze legt zich binnen het kantoor vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht). Ze is behulpzaam, nauwkeurig en proactief.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht

Caro Gijsels

Caro Gijsels behaalde in 2024 de titel Master in de Rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarbij ze zich specialiseerde in het sociaal recht, het gerechtelijk recht en het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht.

In september 2024 trad Caro toe tot de balie van Antwerpen en vervoegde ze zich als advocaat bij het team van Forum Advocaten. Binnen het kantoor legt ze zich vooral toe op het sociaal recht (arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht).

Caro Gijsels - Advocaat Social recht en arbeidsrecht