30 augustus 2019

Categorieën: Vastgoedrecht

Subsidies in het kader van de (her)aanleg van bedrijventerreinen: welke mogelijkheden biedt de nieuwe regelgeving die op 1 september2019 in werking treedt?

Inleiding

Teneinde te vermijden dat het werkveld – gelet op de onzekerheid over het voortbestaan van de huidige subsidieregeling – in groten getale aanvragen zou indienen en hierdoor druk zou zetten op de voorziene kredieten, heeft de huidige Vlaamse regering in lopende zaken op 19 juli 2019 zekerheid gecreëerd door middel van een nieuw subsidiebesluit dat op 1 september 2019 in werking treedt.

De begunstigden van het besluit van 19 juli 2019 worden opgelijst in art. 7 en 26 van dit besluit en omvatten o.m. intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, gemeenten, EVAs, autonome gemeentebedrijven, provincies én ondernemingen, die aantoonbaar actief zijn in de (her)aanleg van bedrijventerreinen.

Het bijhorend ministerieel uitvoeringsbesluit van 30 juli 2019, hetgeen eveneens op 1 september 2019 in werking treedt, bevat een alternatieve subsidieprocedure voor begunstigden die buiten de wetgeving overheidsopdrachten (en dus principieel buiten het toepassingsgebied van het besluit van 19 juli 2019) vallen.

Met het nieuwe subsidiekader komt de Vlaamse Regering tussen in de kosten, gemaakt in het kader van:

  • Voortrajecten
  • De daadwerkelijke (her)aanleg van bedrijventerreinen

 

Steun voor vootrajecten

Niet alleen de daadwerkelijke (her)aanleg van een bedrijventerrein, maar ook welbepaalde kosten die voorafgaand aan deze aanleg worden gemaakt door de betrokken begunstigde(n), komen in aanmerking voor subsidies. Het betreft meer bepaald de kosten, gemaakt bij:

  • De opmaak van een haalbaarheidsstudie
  • De procesbegeleiding

De draagwijdte van beide begrippen wordt verder door art. 6 van het besluit van 19 juli 2019 gedefinieerd.

Per bedrijventerrein of -site kan één voortraject worden gesubsidieerd, met een subsidiegrens van 50% van de gemaakte kosten en een absoluut plafond van € 200.000. Een begunstigde, die meent recht te hebben op subisides in het kader van een voortraject, kan hiertoe een subsidieaanvraag richten aan het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Het doorlopen van een vooroverleg is verplicht. Indien het Agentschap de gevraagde subiside toekent, wordt deze in drie schijven uitbetaald:
 

  • Een eerste schijf van 30%, uibetaald uiterlijk één jaar na de beslissing tot toekenning van de subsidie
  • Een tweede schijf van 30% wanneer de helft van de subsidieerbare kosten is gefactureerd aan de begunstigde
  • Een derde (saldo)schijf dewelke uiterlijk zes maanden na het afsluiten van het subsidiedossier wordt uitbetaald

 

Steun voor de (her)aanleg van bedrijventerreinen

Overeenkomstig art. 23 van het besluit van 19 juli 2019, komen vooreerst onrendabele projecten in aanmerking voor subsidie. Onrendabele projecten bestaan op zich uit drie subcategorieën:

  • De herontwikkling van brownfields
  • De herontwikkeling van verouderde bedrijventerreinen
  • De projecten waarvan, op basis van de grondexploitatie, kan worden aangetoond dat ze geen normaal rendement zullen realiseren

Daarnaast kunnen ook zgn. strategische projecten, nl. bedrijventerreinen die om economische redenen van strategisch belang zijn voor de Vlaamse economie, dezelfde steun genieten.

Indien een project voldoet aan de door art. 25 van het besluit van 19 juli 2019 voorgeschreven kwaliteitsvoorwaarden, kunnen welbepaalde kosten, vervat in art. 28 van het besluit, gedeeltelijk gesubsidieerd worden. Het betreft o.m. kosten die verband houden met het bouwrijp maken van het beoogde terrein, de aanleg van de wegenis, voetpaden en parkeerplaasten, de aanleg van een water- en gasleidingen etc.

Het subisidiepercentage hangt af van de aard van het project:

  • 50% ingeval van de herontwikkeling van een brownfield
  • 70% voor de herontwikkeling van oude bedrijventerreinen
  • Maximaal 50%, afhankelijk van de natuurlijke rendabiliteit, voor projecten dewelke principieel geen normaal rendement zullen realiseren
  • Maximaal 85% voor strategische projecten

Een begunstigde, die meent recht te hebben op voormelde subsidies, kan hiertoe een subsidieaanvraag richten aan het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Het doorlopen van een vooroverleg is verplicht. Indien het Agentschap de gevraagde subiside toekent, wordt deze in twee schijven uitbetaald:

  • Een eerste schijf van 60% wanneer ten minste 20% van de in aanmerking komende kosten is gefactureerd aan de begunstigde
  • Een tweede (saldo)schijf

 

Gelijk(w)aardige regeling voor begunstigden die niet gebonden zijn door de wetgeving overheidsopdrachten

Voor de begunstigden, vermeld in art. 7 en 26 van het besluit van 19 juli 2019, die echter niet vallen onder de Wet Overheidsopdrachten van 17 juni 2016, voorziet het Ministerieel Besluit van 30 juli 2019 in een gelijk(w)aardige subsidieregeling.

Een dergelijke begunstigde, die steun wenst te ontvangen in het kader van een voortraject, kan een subsidieaanvraag indienen indien men:

  • Minstens drie offertes opvraagt
  • Minstens twee offertes ontvangt
  • De laagste offerte kiest
  • Het project niet laat uitvoeren door een verbonden onderneming in de zin van art. 114 §1 van de Wet Overheidsopdrachten van 17 juni 2016

Een begunstigde kan een subsidieaanvraag voor de daadwerkelijke (her)aanleg van een bedrijventerrein indienen wanneer men:

  • Drie/zes offertes opvraagt indien de raming van de te maken (her)aanlegkosten lager of gelijk is aan/hoger is dan € 124.000
  • Minstens twee offertes ontvangt
  • De laagste offerte kiest
  • Het project niet laat uitvoeren door een verbonden onderneming in de zin van art. 114 §1 van de Wet Overheidsopdarchten van 17 juni 2016

 

Besluit

Het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2019 alsook het bijhorende Ministerieel Besluit van 30 juli 2019 bieden een welomlijnd subsidiekader in het kader van de (her)ontwikkeling van bedrijventerreinen. Het loont alleszins om na te gaan of een voorgenomen project in aanmerking komt voor de door de Vlaamse Regering voorziene subsidies. Indien u hierover meer informatie of bijstand wenst te bekomen, kan u ons steeds contacteren.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht