27 augustus 2019

Herziening van de huurprijs bij handelshuur

Stel dat u verhuurder of huurder bent van een handelspand gelegen aan een belangrijke invalsweg net buiten de dorpskern. Lopende de huurovereenkomst kunnen zich steeds bepaalde omstandigheden voordoen. Bijvoorbeeld het uitvoeren van lokale wegenwerken waardoor het handelspand tijdelijk slecht bereikbaar is maar waarna de parkeergelegenheden en de bereikbaarheid er op vooruitgegaan zullen zijn. Of de herlokalisering van de belangrijke invalsweg van het handelspand. Of het realiseren van een enorm residentieel project om de hoek. Vanzelfsprekend hebben deze omstandigheden een impact op u als verhuurder of huurder van het handelspand. Maar wat is de (potentiële) invloed van deze omstandigheden op de huurprijs?

 

Beginsel

Partijen stellen vrij de huurprijs vast bij het sluiten van een handelshuurovereenkomst. Ter zake geldt derhalve de contractuele vrijheid.

Om het ‘nadeel’ van de lange duurtijd van de handelshuurovereenkomst enigszins tegen te gaan, laat artikel 6 van de Handelshuurwet zowel de huurder als de verhuurder toe om, onder bepaalde voorwaarden, de herziening van de huurprijs te vragen. De minimumbeschermingsregeling waarin artikel 6 voorziet, is gebiedend en van dwingend recht. Partijen kunnen derhalve de mogelijkheid tot herziening van de huurprijs niet uitsluiten of koppelen aan strengere voorwaarden dan deze voorzien in de wet.

Indien één van de partijen bewijst dat de normale huurwaarde van het gehuurde goed ten gevolge van nieuwe omstandigheden ten minste 15 % hoger of lager ligt dan de huurprijs die in de huurovereenkomst is bepaald of bij de laatste herziening werd vastgesteld, kan zij de herziening van de huurprijs vragen aan de vrederechter die uitspraak doet naar billijkheid.

 

Voorwaarden

Tijdstip aanvragen huurprijsherziening

Een huurprijsherziening kan bij het verstrijken van elke driejarige periode voor de volgende driejarige periode gevraagd worden en dit, op straffe van onontvankelijkheid, gedurende de drie maanden voorafgaand aan het einde van deze driejarige periode. Hieruit volgt dat de huurprijsherziening niet gevraagd kan worden bij het einde van de lopende huurovereenkomst of in geval van huurhernieuwing. Het recht om de huurprijsherziening te vragen geldt wel eveneens gedurende de hernieuwde handelshuurovereenkomst. In geval van een huurovereenkomst van onbepaalde duur is artikel 6 niet van toepassing.

 

Normale huurwaarde

De stijging of daling van 15 % wordt afgetoetst tegen de normale huurwaarde van het pand en niet tegen de bedongen huurprijs. Het aanvaarden van de huurder of verhuurder van een te hoge, respectievelijk te lage huurprijs ten opzichte van de normale huurwaarde is op zich geen geldige reden voor een huurprijsherziening.

De bewoordingen van artikel 6 zijn op dit vlak allerminst duidelijk nu twee verschillende begrippen die niet noodzakelijk hetzelfde inhouden, namelijk ‘normale huurwaarde’ en ‘vastgestelde huurprijs’, gebruikt worden.

 

Nieuwe omstandigheden

Volgens het Hof van Cassatie dient onder nieuwe omstandigheden verstaan te worden ‘objectieve omstandigheden die de huurwaarde van het handelspand duurzaam beïnvloeden, maar niet voorhanden waren bij de bepaling van de huurprijs en zich sedertdien voorgedaan hebben, zodat de partijen er geen rekening mee konden houden bij de bepaling van de huurprijs’. De omstandigheden dienen derhalve onafhankelijk te zijn van zowel de huurder als de verhuurder (objectief), de normale huurwaarde voortdurend te beïnvloeden gedurende de volledige driejarige periode waarvoor zij wordt aangevraagd (duurzaam) en zich voorgedaan te hebben na de bepaling van de huurprijs zodat er bij de bepaling van de huurprijs geen rekening mee gehouden kon worden (nieuw). Dat de omstandigheden nieuw dienen te zijn houdt niet automatisch in dat deze eveneens onvoorzienbaar dienden te zijn.

 

Verhoging of verlaging van minstens 15%

De nieuwe omstandigheden dienen de normale huurwaarde met minstens 15% te beïnvloeden. Een beïnvloeding van minder dan 15%, kan niet in aanmerking genomen worden om een huurprijsherziening te bekomen. Vaak wordt in handelshuurovereenkomsten een indexeringsclausule opgenomen. In dat geval dient de stijging of daling van de normale huurwaarde afgetoetst te worden tegen het bedrag van de huurprijs dat werd aangepast conform deze clausule en derhalve niet het bedrag van de huurprijs zoals initieel bedongen in de huurovereenkomst.

 

Billijkheid

De rechter die oordeelt over de vraag tot herziening van de huurprijs doet steeds uitspraak naar billijkheid. Hij is derhalve niet verplicht steeds een verhoging of verlaging van de huurprijs in verhouding met de verhoging of verlaging van de normale huurwaarde toe te staan. De herziening van de huurprijs gebeurt desgevallend naar billijkheid en volgens de concrete feitelijke omstandigheden.

 

Besluit

De bewoordingen van artikel 6 van de Handelshuurwet betreffende de huurprijsherziening scheppen alles behalve duidelijkheid en laten ruimte voor interpretatie. Derhalve dient artikel 6 steeds samen gelezen te worden met de omvangrijke rechtspraak ter zake teneinde te beoordelen of al dan niet aan de voorwaarden voor het aanvragen van een huurprijsherziening voldaan is. Het is dan ook ten zeerste aangewezen u steeds te laten bijstaan door een expert ter zake.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht