7 oktober 2016

Categorieën: Bouwrecht

Vergunningen voor paardenstallen: wat kan wel en wat (nog) niet?

De paardensector is in Vlaanderen een belangrijke (economische) sector. Het zou gaan om een toegevoegde waarde van 219 miljoen euro voor de Vlaamse economie, om 172.428 paarden, om bijna 45.000 mensen die bij een rijvereniging zijn aangesloten, om 3550 voltijdse equivalenten en om 1750 bedrijven.

De Vlaamse paarden behoren tot de wereldklasse. Ze zijn dan ook een gegeerd exportproduct geworden: er is uiteraard export binnen de EU, maar ook naar de VS, Canada, Mexico, China, Columbia, Uruguay, Chili, Peru, ArgentiniÎ, BraziliÎ, Zuid-Afrika, IndiÎ, Singapore, Japan, Taiwan en het Midden-OostenÖ (Vraag om uitleg over vergunningen voor paardenstallen van Lode Ceyssens aan minister Joke Schauvliege, Vraag om uitleg 2828 (2015-2016) van 4 oktober 2016)

Toch stellen er zich nog heel wat problemen m.b.t. ruimtelijke ordening en m.b.t. de afgifte van vergunningen voor o.a. stallingen voor paarden. De Minister beantwoordde een parlementaire vraag hierover als volgt:

ìVoorzitter, niemand hoeft mij van het belang van de paardensector te overtuigen. De indrukwekkende cijfers die net zijn opgesomd, zijn me goed bekend. Ik heb hierover trouwens al vaak gesproken tijdens paardenactiviteiten. Dat is net de reden waarom we hebben beslist de forse subsidiÎring van het Vlaams Paardenloket de komende drie jaar voort te zetten.

Het klopt natuurlijk dat we na de vernietiging met een onduidelijkheid op het terrein zitten. We moeten hiervoor een nieuw beleidskader creÎren. We zijn hiermee bezig. We hopen snel klaar te zijn. Dit vraagt om een vertaling in de regelgeving. Aangezien de omzendbrief is vernietigd, moet dit in de regelgeving worden vertaald. We werken dit momenteel volop uit.

Er zijn, voor alle duidelijkheid, nu al mogelijkheden. Het beroepsmatig kweken en verhandelen van paarden valt heel duidelijk onder de beroepslandbouw. Dit is toegelaten in het agrarisch gebied. Het gaat op dat moment natuurlijk om een beroepsactiviteit. Dit criterium wordt bewaakt door middel van een advisering van de vergunningsaanvraag door het Departement Landbouw en Visserij. We moeten te allen tijde vermijden dat daar onder het mom van beroepslandbouw een zuiver residentiÎle ontwikkeling plaatsvindt. Dat is de reden waarom er een advisering is. Die advisering is er trouwens altijd geweest.

Wat de hobbyhouders betreft, gaat het overigens niet enkel om paarden: geen enkel hobbydier is toegelaten in landbouwgebied. Het gaat niet specifiek om paarden. Dit is ook logisch. Het agrarisch gebied is voorbehouden voor de beroepslandbouw.

In recreatiegebied is recreatieve infrastructuur, zoals maneges, toegelaten. Onder bepaalde voorwaarden kan een functiewijziging van bestaande gebouwen in het agrarisch gebied worden aangevraagd. Dat kan op basis van het functiewijzigingsbesluit. Het gaat dan om het hergebruik van bestaan agrarisch patrimonium. Indien deze recreatieve activiteit integraal deel uitmaakt van een bestaande landbouwbedrijfsvoering in het agrarisch gebied is dit ook als ondergeschikte activiteit mogelijk.

Het vrijstellingenbesluit biedt nog een andere mogelijkheid. Voor particuliere paardenhouders is het mogelijk om binnen bepaalde randvoorwaarden bijgebouwen, zoals stallen, op te richten bij een woning in woongebied of bij een vergunde zonevreemde woning in agrarisch gebied. Indien de weilanden in agrarisch gebied zijn gelegen, kunnen op die weide, binnen de marges van wat van vergunning is vrijgesteld, de nodige schuilhokken worden opgericht.

Het hergebruik van het bestaand agrarisch patrimonium voor wonen en het hergebruik van de bijbehorende landbouwgebouwen voor het houden van paarden kan op basis van het functiewijzigingsbesluit worden toegelaten. Er zijn veel mogelijkheden.

Een aparte categorie bestaat uit de sport- en handelsstallen die weliswaar beroepsmatig worden uitgebaat, maar waarbij geen sprake van beroepslandbouw is. Het gaat dan om handel en sport of recreatie. Volgens het functiewijzigingsbesluit kunnen dergelijke paardenhouderijen eveneens binnen bestaande bedrijfsgebouwen.

Er kan al heel wat. In feite kan er al meer dan wat mogelijk was in 2002, toen de omzendbrief werd verstuurd. Er was toen geen mogelijkheid tot functiewijziging. Er was nog geen vrijstellingsbesluit. Een en ander is al definitief in de regelgeving verankerd.

Het gaat nu enkel nog om de vraag om in het agrarisch gebied stalgebouwen voor de hobbypaardenhouderij te mogen oprichten. Dit is ruimer dan wat het vrijstellingenbesluit mogelijk maakt. Om dit vergunbaar te maken, volstaat een omzendbrief niet. Dit zal in de codex moeten worden opgenomen.

We leggen momenteel de laatste hand aan een voorstel. De Vlaamse Regering heeft al een codexwijziging voor de eerste keer goedgekeurd. We zullen nagaan of we dit door middel van een regeringsamendement te gepasten tijde in die codexwijziging kunnen onderbrengen.

Mijnheer Ceyssens, u hebt me tevens gevraagd hoe mijn diensten met de adviesverlening omgaan. Mijn diensten passen de huidige regelgeving correct toe en zullen dat ook verder blijven doen. Dat is ook logisch.

We zoeken momenteel een oplossing om over een duidelijk kader te kunnen beschikken. De onduidelijkheid op het terrein is voor niemand fijn. We willen dat graag snel aanpakken en duidelijkheid creÎren.î

(Vraag om uitleg over vergunningen voor paardenstallen van Lode Ceyssens aan minister Joke Schauvliege, Vraag om uitleg 2828 (2015-2016) van 4 oktober 2016)

De huidige reglementering wordt derhalve momenteel nog als onvolmaakt beschouwd. Er wordt dan ook werk gemaakt van een aanpassing van de reglementering op dit vlak, met mogelijk een wijziging van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening op korte/middellange termijn.

We volgen dit uiteraard verder op.

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht

Yani Brems

Yani Brems behaalde in 2023 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen. Zij is advocaat bij Forum advocaten sinds mei 2024 en behandelt binnen het kantoor vooral dossiers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw.

Yani Brems - Advocaat bouwrecht en omgevingsrecht