30 augustus 2024

Waarom het belangrijk is om uw aanvraag tot omgevingsvergunning goed te motiveren

Dat omgevingsvergunningen door de overheid afdoende gemotiveerd moeten zijn, is algemeen geweten. Maar ook op architecten, bouwheren en projectontwikkelaars die een aanvraag tot omgevingsvergunning indienen, rust een belangrijke motiveringsplicht. Zij dienen een eventuele afwijking van stedenbouwkundige voorschriften (bv. op grond van artikel 4.4.1. VCRO dat voorziet in beperkte afwijkingen op stedenbouwkundige voorschriften) uitdrukkelijk te motiveren opdat de vergunningverlenende overheid deze kan toepassen. Dit wordt uitdrukkelijk zo bepaald in het Verzameldecreet Omgeving. Met dit decreet werden 22 wetten en decreten gewijzigd, waaronder de motiveringsplicht bij afwijkingsbepalingen inzake de aanvraag van een omgevingsvergunning. Deze aanpassing brengt belangrijke gevolgen met zich mee, zowel voor vergunningverlenende overheden als voor de aanvragers van omgevingsvergunningen.

Dit decreet treedt in werking op 20 juli 2024. Aangezien er geen overgangsbepalingen voorzien zijn, is de motiveringsplicht van toepassing op lopende en nieuwe aanvragen sinds 20 juli 2024. In voorkomend geval, wanneer toch een afwijking noodzakelijk blijkt, zal hierom dan ook nog uitdrukkelijk verzocht moeten worden door de aanvrager.

Gevolgen voor aanvragers

Voor aanvragers van omgevingsvergunningen betekent de formele motiveringsplicht bij afwijkingsbepalingen dat zij zich nog bewuster moeten zijn van de geldende regels en de redenen waarom zij eventueel een afwijking aanvragen. Zij dienen in hun aanvraag expliciet uiteen te zetten van welke bepalingen een afwijking wordt gevraagd. Een aanvraag die op dit punt onvoldoende gemotiveerd is, zal allicht leiden tot een afwijzing aangezien de overheid zelf geen afwijkingen kan toekennen die niet expliciet gevraagd werden.

Gevolgen voor vergunningverlenende overheden

Een vergunningverlenende overheid kan een afwijking pas toestaan wanneer die uitdrukkelijk door de aanvrager werd aangevraagd en gemotiveerd in zijn aanvraagdossier. Heersende rechtspraak stelt reeds dat een vergunningverlenende overheid niet verplicht is om de toepassing van alle mogelijke afwijkingsbepalingen zelf te onderzoeken.

De motiveringsplicht die door het Verzameldecreet Omgeving verankerd wordt, verbetert de transparantie voor de vergunningverlenende overheid gezien afwijkingen gedetailleerd onderbouwd en duidelijk verantwoord dienen te worden.

Besluit

De verankering van de formele motiveringsplicht bij afwijkingsbepalingen inzake de omgevingsvergunningsaanvraag is een belangrijke stap in de richting van meer transparantie en consistentie in de ruimtelijke ordening. Zowel aanvragers als vergunningverlenende overheden zullen hun werkwijze moeten aanpassen om aan de geldende regelgeving te voldoen.

Forum Advocaten is gespecialiseerd in het opmaken van de verantwoordingsnota B26 die bij de aanvraag van een omgevingsvergunning moet gevoegd worden. In deze nota wordt aangegeven waarom de aanvraag vergund kan worden. Daarbij zal ook (en nog meer) aandacht besteed moeten worden aan de toepasselijke afwijkingen en afwijkingsmogelijkheden. Dit vereist een nauwe samenwerking tussen bouwheer/ontwikkelaar, diens architect en onze specialisten omgevingsrecht. Dagelijks begeleiden wij bouwheren, ontwikkelaars en hun architecten bij de opmaak van dergelijke juridisch en stedenbouwkundig gemotiveerde nota’s. Aarzel niet om ons hierover te contacteren. Wij zijn graag bereid om u met onze jarenlange ervaring hierin verder te begeleiden. Een degelijk onderbouwde nota vereenvoudigt uiteraard het navolgende vergunningstraject omdat dit de taken van de vergunningverlenende overheid vereenvoudigt. Zo kan dit proces eenvoudig(er) en snel(ler) gaan. Ook de vergunningverlenende overheid zal u dankbaar zijn.

Reiner Tijs en Yani Brems

Ilse De Geyter

Ilse De Geyter is in de expertise bouw- en vastgoedrecht actief in bouwgeschillen en huur verhuur van onroerend goed. Haar directe communicatie, daadkracht en persoonlijke ervaring in eigen bouwprojecten komen van pas bij (zowel minnelijke als gerechtelijke) expertises en de opvolging van bouwgeschillen. Zij staat verschillende cliënten bij in de huur verhuur van vastgoed. In de expertise ondernemingsrecht is zij actief in contractenrecht, commerciële geschillen, tuchtrecht en incasso.

Zij is proactief, direct, resultaatgericht en nabij in de uitvoering.

Ilse De Geyter - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Jana Kern

Zij staat vooral de ondernemer, maar ook de werknemer bij in binnen- en buitenland, en dit in 6 talen. Deze meertalige ondersteuning zorgt ervoor dat internationale ondernemingen op maat worden geholpen in hun eigen taal.

Zij is energiek, perfectionistisch en gedreven om ieder project tot een goed einde te brengen.

Jana Kern - Advocaat Social recht en arbeidsrecht

Frederic Rosiers

Frederic Rosiers is actief in de praktijkgebieden “vennootschaps- en ondernemingsrecht” en “bouw, vastgoed en projectontwikkeling”. Hij behandelt dossiers inzake aandeelhoudersgeschillen, aandelentransacties, distributierecht en vastgoedtransacties, met inbegrip van erfpacht- vruchtgebruik- en opstalconstructies. Door zijn ervaring en pragmatische aanpak vertalen de contracten het bereikte commerciële evenwicht en anticiperen zij op mogelijke geschillen. Als opgeleid bemiddelaar worden geschillen indien mogelijk buiten de rechtbank om geregeld.

Frederic Rosiers - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht - ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Reiner Tijs

Reiner Tijs is gespecialiseerd in het overheidsrecht en het omgevingsrecht (ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu). Hij kan bogen op ruime expertise, jarenlange ervaring en een breed netwerk.

Reiner Tijs - Advocaat overheidsrecht en omgevingsrecht

Frédéric Dupon

Hij behandelt vooral dossiers die verband houden met het verbintenissenrecht, het bouwrecht en het handels- en economisch recht in ruime zin, met inbegrip van het zeerecht.

Frédéric Dupon - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Sidney Van Wellen

Sidney Van Wellen studeerde in 2013 af als Master in de Rechten aan de Universiteit te Antwerpen en is sindsdien advocaat aan de Antwerpse Balie. Hij is advocaat bij Forum Advocaten sedert september 2018.

Hij is pragmatisch en betrokken om zo het best mogelijke resultaat te bereiken.

Sidney Van Wellen - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Joram Maes

Joram Maes studeerde in 2015 af aan de Universiteit te Antwerpen als Master in de rechten en begon zijn carrière als advocaat in januari 2016 bij Forum Advocaten.

Hij is enthousiast, creatief en openhartig, eigenschappen die hij ook overbrengt in de behandeling van dossiers.

Joram Maes - Advocaat bouwrecht, overheidsrecht en omgevingsrecht

Annelies Janssen

Annelies Janssen behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen na in 2015 een Erasmus programma te hebben gevolgd in Zweden (Uppsala University).

Zij is optimistisch, warmhartig en oprecht.

Annelies Janssen - Advocaat bouwrecht en vastgoedrecht

Maxime Jeanray

Maxime behaalde in 2016 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen.

Hij is flexibel, positief en zet zijn schouders vol engagement onder verschillende projecten.

Maxime Jeanray - Advocaat Arbeidsrecht en sociaal recht

Inge van den Dorpel

Inge studeerde, na een eerdere opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel en een opleiding vertaler aan de Universiteit van Antwerpen, in 2016 af aan de Vrije Universiteit Brussel als Master in de rechten en begon haar carrière als advocaat in juni 2016 aan de balie Brussel.

Inge van den Dorpel - Advocaat Bouwrecht, omgevingsrecht en overheidsrecht

Maarten Verboven

Maarten is in 2017 afgestudeerd als Master in de rechten aan de Universiteit te Antwerpen na tevens een opleiding Rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen te hebben voltooid.

Hij is sociaal, gedreven en volhardend.

Maarten Verboven - Advocaat vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Geert de Hoon

Geert is advocaat bij Forum Advocaten sinds oktober 2019 en legt zich binnen het kantoor hoofdzakelijk toe op bijstand aan KMO’s en vrije beroepen in het burgerlijk recht en het ondernemingsrecht. Hij staat cliënten bij tijdens de opmaak van contracten, onderhandelingen en adviesverlening alsook tijdens het voeren van procedures voor de burgerlijke hoven en rechtbanken. Verder staat hij cliënten graag bij in dossiers inzake het onderwijsrecht.

Geert de Hoon - Advocaat bouwrecht en ondernemingsrecht

Roxanne Verelst

Roxanne behandelt binnen het kantoor hoofdzakelijk dossiers met betrekking tot de bijstand van KMO’s, particulieren en vrije beroepen in burgerlijke en handelszaken, alsook zaken binnen het vennootschapsrecht en het vastgoedrecht.

Roxanne Verelst - Advocaat ondernemingsrecht en vennootschapsrecht

Justine Heureux

Justine behaalde in 2020 de titel van Master in de rechten aan de Universiteit van Antwerpen en in 2021 de titel van Master in het vennootschapsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Justine is oprecht, warmhartig en enthousiast. Zij behandelt uw dossier met veel zorg.

Justine Heureux - Advocaat vennootschapsrecht

Inne Royackers

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Inne Royackers - Advocaat bouwrecht, vastgoedrecht en ondernemingsrecht

Jill Naets

Inne Royackers behaalde in juni 2022 met onderscheiding de titel van Master in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waarbij ze zich specialiseerde in het privaat- en strafrecht. Gedurende haar opleiding studeerde ze een half jaar aan l’Université Jean Moulin III te Lyon (Frankrijk). Haar masterscriptie schreef ze onder het promotorschap van prof. dr. B. Tilleman over de aansprakelijkheid van bouwactoren in een bouwteam.

Sinds september 2022 is Inne ingeschreven als advocaat aan de Antwerpse balie. Bij Forum Advocaten legt ze zich vooral toe op bouw- en vastgoedrecht.

Jill Naets - Advocaat arbeidsrecht en sociaal recht